Door Nico de Gier op 31 januari 2022

Ligt armoedegrens al bij modaal?

PvdA Westland maakt zich zorgen over westlanders die in financiële problemen komen. Waren het in het verleden vooral mensen met een laag inkomen, nu zijn het ook de middeninkomens die moeilijk rond kunnen komen. Stijgende kosten van huizen, elektriciteit, gas, zelftests en mondkapjes leveren problemen op.

Huizenprijzen

De huizenprijzen gaan door het dak. Speculanten en huisjesmelkers kopen overal huizen op om ze tegen woekerprijzen te verhuren of te verkopen. Buitenlandse investeerders zijn door minister Blok (VVD) gevraagd om onze sociale huurwoningen en ander vastgoed op te kopen. Tegelijkertijd kost de verhuurdersheffing de woningcorporaties miljarden per jaar. Hierdoor zijn ongeveer 400.000 sociale huurwoningen verdwenen naar de vrije sector terwijl voor de groei van de bevolking nog 500.000 woningen extra nodig zijn. Ook in Westland kunnen jongeren geen betaalbare woning meer kopen of huren.

Energiearmoede

De gaskraan dicht in Groningen. Wie is het daar niet mee eens na alle bevingen? Maar wij zijn nog niet van het gas af. Waar moet dat gas dan vandaan komen? Dat is de regering vergeten te regelen. Duitsland heeft zijn 2e pijplijn met Rusland nog niet klaar en kijkt ook naar Nederland voor haar gas. Gevolg: gasprijzen door het dak, elektriciteitsprijzen volgen en huishoudens zijn honderden en tuinders duizenden euro’s per maand extra kwijt. Dat stort zelfs mensen met een modaal inkomen in de problemen.

Corona armoede

De lage en middeninkomens profiteren al 8 jaar niet van de economische groei. Zij zijn tussen de 10 en 20% aan koopkracht kwijtgeraakt. Met kunst en vliegwerk tracht iedereen rond te komen. Lukt dat niet dan wordt er bezuinigd op ‘luxe’ producten. Door Corona eisen moeten mondkapjes en zelftesten worden gekocht. Dit leidt tot schrijnende situaties waarbij mensen de deur niet meer uitkomen. PvdA Westland tracht de pijn te verlichten door een inzamelactie voor de voedselbank.

 

Nico de Gier
Fractievoorzitter PvdA Westland

Reageren? [email protected]

Nico de Gier

Nico de Gier

Mijn naam is Nico de Gier, en ik woon in Naaldwijk. Als zoon van een bakkersknecht en kleinzoon van de kapper in Naaldwijk wil ik dat het goed wonen en werken is in Westland. Vooral de armoede en woningnood wil ik de wereld uit hebben. Daarom ben ik actief in de Partij van de Arbeid.

Meer over Nico de Gier