17 december 2014

Progressief Westland blij met nieuw minimabeleid

IMG_4798.JPGIn de raadsvergadering van 16 december heeft de gemeenteraad met ruime meerderheid ingestemd met verruiming van het minimabeleid. In het nieuwe beleid worden de inkomensgrenzen verhoogd naar 110% van het sociaal minimum en voor kinderen zelfs naar 120%.

Het nieuwe beleid betekent dat ook mensen met een iets hoger inkomen dan het absolute minimum nu een aanvraag mogen gaan doen voor een extraatje, bijvoorbeeld om een kapotte wasmachine te vervangen of andere onvoorziene kosten. Dat geldt dus ook voor mensen die werken en daarmee weinig geld verdienen. De grens is verruimd naar 110% van de bijstandsnorm en voor gezinnen met kinderen naar 120%.

“Wij zijn blij met het nieuwe beleid”, aldus Linda Strijker van Progressief Westland. “Verruiming van het minimabeleid waardoor mensen eerder in aanmerking kunnen komen voor voorzieningen was een belangrijk punt in ons verkiezingsprogramma”.

Een ander nieuw punt in het beleid is het kindpakket, waarmee de gemeente een kind tussen de 4 en de 18 voorzieningen kan bieden die de ouders zelf niet kunnen betalen. Hiermee worden bijvoorbeeld de kosten van een lidmaatschap voor een sport- of muziekvereniging afgedekt, en de kosten voor de kleding of instrumenten die hiermee gemoeid zijn. Of kan een kind toch mee op schoolreisje, als de ouders dat zelf niet kunnen betalen. Ook huiswerkbegeleiding en het halen van een zwemdiploma kunnen binnen het kindpakket vallen.

“Hiermee kunnen we voorkomen dat kinderen lijden onder het lage inkomen van hun ouders”, aldus Strijker. “Nu kunnen ze gewoon naar de voetbal blijven gaan en voldoende warme kleding dragen om lekker buiten te spelen, ook als hun ouders last hebben van de crisis”.