30 november 2020

Visie

Het meest gebruikte woord in de gemeenteraad de afgelopen jaren is het woord visie. Vooral het college gebruikt dat woord te pas en te onpas. Twee jaar geleden om aan te geven dat alle visies van vorige colleges waardeloos zijn en dat dit college nieuwe visies gaat opstellen. Tussendoor steeds om aan te geven dat er aan visies gewerkt wordt met veel enthousiasme en inzet van inwoners. En nu met het laatste jaar voor de boeg met de presentatie van hun visie op van alles en nog wat. Twee jaar waarin gewerkt werd aan nieuwe visies maar verder niets is gedaan.

Nieuwe visies, maar zijn ze ook anders, beter? De wettelijk verplichte omgevingsvisie is nieuw, net als de regionale energiestrategie, het afvalbeleid en de mobiliteitsvisie. Nieuwe visies met inhoud met een blik vooruit naar 2040. Opgesteld door externe bureaus in overleg met de gemeenteraad. Visies op de kernen van Wateringen, Poeldijk en Monster zijn echter slappe aftreksels van eerdere visies, vaak met ongelukkige winkeliers tot gevolg. Visies op de kust, zorg, arbeidsmigrantenhuisvesting,  inkomens(ondersteuning), armoedebeleid, schuldhulpverlening, detailhandel, etc. zijn wel weggegooid maar nooit vernieuwd. En de nieuwe woonvisie bevat ook niets nieuws.

Nu zijn we toe aan het afbreken van de gemeenteraad. Weg met overlegorganen zoals het presidium, werkgroepen en raadsinformatieavonden. Weg met rondvragen en erover inspreken. Geheime informatiebijeenkomsten, inloopavonden en vragen(half)uurtjes moeten de gaten vullen. Al die openbare kritiek is tenslotte lastig. Afbreken is makkelijker dan bouwen. Gelukkig hebben we over twee jaar een nieuw college.

Nico de Gier,

Fractievoorzitter PvdA Westland

Reageren? :  [email protected]

Column “Uit de raad”