4 oktober 2019

Verjonging PvdA fractie geblokkeerd

Na een anonieme tip is de benoeming van de laatste twee steunraadsleden van de PvdA Westland ongedaan gemaakt. Keysha Vermeer en Justin Berends zijn er kapot van. Komende raadsvergadering zullen zij tijdelijk vervangen worden door PvdA’ers die wel op de kandidatenlijst stonden. Na de verkiezingen van 2022 willen Keysha en Justin terugkeren in de Gemeenteraad en de raadscommissies.

“Afgelopen vrijdag kregen wij een telefoontje van de Griffier dat onze benoeming tot steunraadslid nietig wordt verklaard. Een anonieme bron heeft de Griffier erop gewezen dat de breed gedragen veronderstelling dat steunraadsleden niet op de kandidatenlijst hoefden te staan niet juist was. Onze fractievoorzitter had dit nog expliciet nagevraagd bij de Griffier voordat hij ons voordroeg.”

Fractievoorzitter Nico de Gier vindt het onbegrijpelijk dat alle controles hebben gefaald en dat Keysha en Justin nu de rekening betalen. Hij snapt ook niet dat de anonieme bron zich niet rechtstreeks tot hem heeft gewend. Het lijkt erop dat iemand de steeds groter wordende groep jongeren in de fractie van de PvdA Westland wilde stoppen. De fractie van de Partij van de Arbeid in de Gemeente Westland zal nu 2 nieuwe steunraadsleden voordragen. Dat nu alsnog twee leden van de lijst de fractie extra komen versterken is een geluk bij een ongeluk.

De verwarring is ontstaan nadat op 16 april van dit jaar de Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2019 door de gemeenteraad werd aangenomen. In deze verordening is geregeld dat de PvdA 4 steunraadsleden mocht voordragen. De eis dat deze op de kandidatenlijst van de vorige verkiezingen moesten hebben gestaan staat niet in deze verordening. Nico heeft voordat hij zijn voordracht deed dit nog expliciet nagevraagd omdat het vervallen van deze eis nieuw was. Ook de Griffie, de afdeling Verkiezingen van de Gemeente Westland en de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven van de Gemeenteraad hebben niet naar deze eis gekeken. Achteraf bleek de eis in een andere verordening, het Reglement van Orde, nog wel te staan zodat de benoemingen ongeldig zijn verklaard.

Reageren?: [email protected]