Thema-avond energietransitie van PvdA Westland groot succes
Op de thema-avond van PvdA Westland werden een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan die bewoners handvatten bieden om mee aan de slag te gaan. “Gasloos is voor bestaande woningen de komende 20 jaar niet aan de orde.” “De uitvinders van de techniek die we in 2050 gebruiken zijn waarschijnlijk nog niet geboren.” “De boodschap nu is al jaren oud: Isoleren.”
Diederik Samsom ging voortvarend van start met een kort historisch overzicht van de afgelopen 20 jaar. In Energie-termen noemde hij dat “gisteren”. De techniek gaat zo snel dat het hem zelfs verbaasd. 20 jaar geleden moest er 16 cent subsidie bij elke KWh van een windmolen op zee, 2 jaar geleden nog 5 cent en bij de laatste aanbesteding nul cent. 10 jaar geleden was een elektrische auto nog een blokkendoos gevuld met accu’s die bij het tuinhek al leeg was, nu is het een iPhone op wielen die in 3 seconden de 100 km haalt. De uitvinders van de techniek die we in 2050 gebruiken zijn waarschijnlijk nog niet geboren. Daarom is het nu moeilijk om ons voor te bereiden op een toekomst met techniek die nog niet bedacht is. Wat we wel weten is dat we energie moeten besparen om zo min mogelijk fossiele brandstof te gebruiken. De oplossing daarvoor is al oud: Isoleren. Ondertussen kijkt de overheid, Rijk, provincies en gemeenten, op wijkniveau welke alternatieve energie mogelijk is. Dat bestaande wijken daarop ook aangesloten worden duurt nog zolang dat huiseigenaren nu nog met gerust hart een nieuwe gasketel kunnen kopen.
Benny Duimel gaf een overzicht van de 4 scenario’s die de woningcorporaties gaan bewandelen. De eerste, minst vergaande scenario’s, zijn in huis isoleren of als dat niet mogelijk is om het huis isoleren. Dat laatste door er goed geïsoleerde gevels en daken voor te zetten. Wonen Wateringen zal de komende jaren hiermee beginnen door hun 2000 huizen energiezuiniger te maken tot tenminste energielabel B. Dit zal veel jaren gaan duren. Dit zal wijkgericht aangepakt gaan worden, in overleg met de bewoners . De woningen van Wonen Wateringen zijn sociale huurwoningen. Om dit na verduurzaming ook zo te laten blijft de huur onder de sociale huurgrens en streeft Wonen Wateringen ernaar, wanneer een Energie Prestatie Vergoeding niet wordt toegepast, in huidige projecten, een eventuele huurverhoging nooit meer te laten zijn dan de energiebesparing van de bewoners. De laatste twee scenario’s komen daarna pas aan de orde, namelijk woningen voorzien van alternatieve energie of deze nul-op-de-meter maken. Bij nieuwbouw zal natuurlijk wel gekeken worden of woningen aardgasloos en energieneutraal gemaakt kunnen worden.
Na de pauze gaf Jacco Besuijen een overzicht hoe de tuinbouw al jaren probeert in te spelen op energiebewuster telen. Enerzijds gaf het werken met stroomopwekkende ketels (WKK’s) het voordeel dat de warmte maar ook het vrijkomende CO2-gas in de kas kan worden gebruikt anderzijds kan de niet gebruikte stroom terug geleverd worden aan het stroomnet. Hierdoor leveren de WKK’s een zeer hoog rendement zodat zij tezamen voor de Nederlandse samenleving een zeer rendabele energiecentrale vormen die flexibel in kan spelen op de stroomvraag. Toch is de telersvereniging Prominent al jaren aan het experimenteren met warmte-koude-opslag. Warmte die in de zomer uit de kas kan worden gehaald door koeler grondwater door de kas te pompen kan ondergronds worden opgeslagen. In de winter kan deze warmte weer opgepompt worden om de kas te verwarmen waarna het afgekoelde water weer de grond in gaat. Daarbij blijft zoveel warmte over dat daarmee een woonwijk zoals Hoogeland in Naaldwijk verwarmt kan worden waarbij dan afgekoeld water aan Prominent terug geleverd kan worden wat zij in de zomer weer kunnen gebruiken. Uiteindelijk is hiervoor wel een duur leidingennet nodig, boringen voor de warmte-koude-opslag en stroom voor het pompen maar deze techniek is zeker bruikbaar voor kassen dicht bij woonwijken.
Als laatste spreker gaf Willy Heussen een overzicht van de nieuwbouwwijken in de gemeente Westland waarvoor HVC onderzoekt hoe deze zonder gasaansluiting gebouwd kunnen worden. De ambitie van de gemeente Westland is om de komende jaren 5000 woningen te bouwen zonder gasaansluiting. HVC heeft zich ontwikkeld van vuilverbrander naar warmteleverancier voor stadsverwarming. Daarna zijn ook andere warmteleverancies in beeld gekomen. Zo is HVC ook betrokken bij de Triasboring, zowel technisch als financieel, en adviseren zij gemeenten bij dit soort stadsverwarmingsprojecten. In Westland wordt voor de verwarming van de nieuwbouwwijken gedacht aan aardwarmte, warmtepompen met warmte-koude-opslag en ‘all-electric’ oplossingen. Per woonwijk of een deel ervan wordt gekeken wat de meest optimale invulling is. HVC heeft geen winstoogmerk want zij zijn eigendom van de aangesloten gemeenten en kunnen dus ook langdurige financieringen van warmtenetten voor hun rekening nemen.
Namens de gemeente Westland kondigde beleidsmedewerker Marieke van der Ende aan dat de gemeente de komende maanden bewonersbijeenkomsten gaat organiseren. Bewoners zullen gevraagd worden waar zij mee zitten en wat zij van de gemeente verwachten.
Al met al een zeer interessante avond die zeker voor herhaling vatbaar is. Misschien organiseert PvdA Westland over een paar jaar een avond over de nieuwste ontwikkelingen.