Spijbelen en schooluitval
Afgelopen raadsinformatieavond (4 januari 2011) kwam het jaarverslag leerplicht schooljaar 2009-2010 aan de orde. Het aantal leerplichtdossier is maar liefst 42% gestegen ten opzichte van het schooljaar 2008-2009. In dat jaar had ook al een verdubbeling plaatsgevonden ten opzichte van het schooljaar daarvoor. Progressief Westland wilde opheldering of de stijging het gevolg was van toegenomen meldingen (zoals het college in haar toelichting schreef) of door toename in het spijbelen. In het laatste geval zou het preventieve beleid, zoals dit door de raad in november 2009 was gevraagd, te kort schieten.
De Westlandse leerplicht ambtenaar (voor kinderen van 4 tot 18 jaar) schetste een beeld van intensief overleg met zowel de scholen, politie als zorgverlenende instanties, in diverse zorgnetwerken. Scholen blijken steeds meer bereid om spijbelaars aan te melden. Hierbij wordt tegenwoordig ook door scholen gewerkt met een regionaal meld- en verzuimprotocol. Toch doen nog niet alle scholen dit, zodat het aantal meldingen ook dit schooljaar nog verder kaan toenemen. Samen met de consulenten voortijdige schoolverlaters (ouder dan 17 jaar) vindt ook naast de zorgnetwerken ook intensief overleg plaats met de werkcoaches op het Werkplein. De coaches beslissen uiteindelijk over de toekenning van uitkeringen in het kader van de Wet Inkomensvoorziening Jongeren (WIJ) waarin scholing of werk verplicht is.
Alle maatregelen tesamen heeft nu al geleid tot 40% minder voortijdige schoolverlaters. De toename van het aantal dossiers heeft door de intensieve begeleiding ook niet geleid tot meer proces-verbalen. Het volgende jaarverslag zal gecombineerd worden met het RMC-jaarverslag van de consulenten voortijdige schoolverlaters. Hierdoor ontstaat een duidelijker beeld van het resultaat van de diverse activiteiten, waaronder rebound.
Progressief Westland heeft verzocht om in het volgende jaarverslag duidelijker melding te maken of er sprake is van een toename of afname van het aantal spijbelaars en schoolverlaters. Hierdoor kan de gemeenteraad beter beoordelen of het door haar ingezette beleid voldoende effect heeft. Het zorgen dat alle jongeren startkwalificaties (een afgeronde opleiding) hebben is tenslotte het gewenste doel.
Nico de Gier
Reageer: [email protected]