7 juni 2018

PvdA Westland stelt schriftelijke vragen inzake Actieplan Schuldhulpverlening

Staatssecretaris van Ark heeft een actieplan Schuldhulpverlening opgesteld dat ze samen met o.a. de gemeenten wil gaan uitvoeren. PvdA Westland wil van het college weten of zij de problematiek herkent en of de landelijke cijfers (1 op de 5 inwoners heeft schulden of loopt risico) ook voor Westland gelden. Verder wil PvdA Westland weten wat het college met dit actieplan gaat doen.

Op 23 mei 2018 stuurde Staatssecretaris Tamara van Ark een brief aan de Tweede Kamer inzake een brede schuldenaanpak. Bijna 1,4 miljoen huishoudens (ongeveer 3,1 miljoen mensen) hebben problematische schulden of dreigen deze te krijgen. Hiervan zijn slechts 200.000 mensen bekend bij gemeenten en schuldhulporganisaties. Bij deze brief zit een actieplan Brede Schuldenaanpak met 40 concrete actiepunten. Bij diverse actiepunten wordt ook een rol voor de gemeenten genoemd. Deze actiepunten worden in samenwerking met de diverse partners, waaronder de VNG, verder uitgewerkt. De prioriteit ligt bij het voorkomen van problematische schulden door tijdige signalering en preventie door tegengaan van laaggeletterdheid en duidelijkere voorlichting. Hiertoe zal de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening worden gewijzigd.

De PvdA Westland heeft in het verleden meermaals aandacht gevraagd voor inwoners in armoede en met problematische schulden. Ook bij de start van het Armoedeplatform heeft PvdA-fractievoorzitter, Nico de Gier, de aanwezige schuldhulpverleners en -vrijwilligers opgeroepen om meer samen te werken met maatschappelijke organisaties en deze uit te nodigen om plaats te nemen in het Armoedeplatform. Voor de vroegsignalering noemde hij samenwerking met woningcorporaties, zorgverzekeraars, nutsbedrijven zoals energiemaatschappijen en waterbedrijven maar ook werkgevers (loonbeslagen) en andere overheden zoals waterschappen absoluut noodzakelijk. Ook signalen van scholen, kinderopvang, (sport)verenigingen over verwaarlozing van kinderen moeten in dit kader worden opgepakt.

De Rekenkamercommissie van Gemeente Westland heeft aanbevelingen gedaan om  de voorlichting, de formulieren en de procedures van alle sociale regelingen, waaronder schuldhulpverlening, te vereenvoudigen ivm de grote groep van laaggeletterden in de gemeente.  In het actieplan van de staatssecretaris komen deze aanbevelingen terug met de oproep van de staatssecretaris om actiever de laaggeletterdheid aan te pakken. PvdA Westland wil weten welke stappen het college reeds gezet heeft mbt deze aanbevelingen en of het college actief mee gaat praten binnen de VNG. Als suggestie geeft de PvdA mee dat het SKT bij elk keukentafelgesprek kan informeren of het gezin rond kan komen of dat er sprake is van dreigende schuldenproblematiek.

Nico de Gier

Fractievoorzitter PvdA Westland

Reageren?: [email protected]