4 maart 2022

PvdA in februari 2022

Betrouwbaar

Wat is een betrouwbare overheid? Daarover ging het vorige week in de gemeenteraad. De gemeente brak na 7 jaar praten en vele toezeggingen een verkoopproces af. Is dat betrouwbaar? Oud PvdA-wethouder Mohamed el Mokaddem herinnerde het college en de gemeenteraad aan hun eed/belofte. In begrijpelijke taal: Ik heb niet betaald of dingen beloofd om wethouder/raadslid te worden. Ik zal geen cadeautjes of voordeeltjes aannemen. Ik zal me aan de wet houden en mijn plicht doen. Dat klinkt goed, betrouwbaar, toch?

Betalen voor een raadszetel

Elk gemeenteraadslid krijgt een vergoeding om onbetaald verlof te nemen van zijn/haar werk. Van deze vergoeding moet het raadslid vaak een deel (100 tot 150 euro per maand) afgeven aan zijn politieke partij. Is dit betalen voor je raadszetel? Je moet het wel van tevoren beloven maar niet betalen. Bij sommige partijen wordt van tevoren betaald, waarschijnlijk voor de kosten van de verkiezingscampagne. Is dit betalen voor je raadszetel?

Cadeautjes aannemen?

Gemeenteraadsleden krijgen wel eens cadeautjes. Een fles wijn of bloemen. Duurdere dingen moet je inleveren bij de gemeente. Uitnodigingen duurder dan 50 euro moet je van te voren melden. Raadsleden moeten altijd afwegen: help ik de persoon/ondernemer voor het cadeautje, omdat het een vriend/goede kennis is of omdat het mijn taak als raadslid is. Een raadslid wordt geacht om elke schijn van omkoping of vriendjespolitiek te voorkomen. Dat lukt niet altijd.

Plicht doen

Het verkoopproces valt onder plicht doen, betrouwbaar zijn. De meeste partijen roepen “We doen wat we zeggen en vertellen wat we doen.” In de praktijk dus niet. Beloftes worden gebroken, herkomst van giften worden geheim gehouden. De schijn van vriendjespolitiek of zelfs discriminatie overheerst. Betrouwbaar?

PvdA Westland raadsleden zijn betrouwbaar. Zij zullen altijd de schijn van omkoping of vriendjespolitiek vermijden. Zij zullen altijd de cadeautjes melden. Ook al doet niemand anders het.

Nico de Gier

Raadslid en Lijsttrekker

Reageren? [email protected]