12 november 2017

Over de begroting 2018

Over de begroting 2018 sprak fractievoorzitter Nico de Gier de volgende woorden:

Voorzitter,

Hier staan we dan eindelijk na een hectische middag om te spreken over de begroting. Een begroting die hoofdzakelijk gaat over de eerste periode van de nieuwe gemeenteraad. Een beleidsarme begroting omdat de raad niet over haar graf wil regeren. Een begroting waarmee het college de laatste punten uit haar collegewerkprogramma wilt realiseren. Toch constateert de PvdA dat er in deze begroting een aantal verrassende zaken staan of ontbreken.

Verrassend omdat in deze begroting een greep van bijna 2 miljoen gedaan wordt uit de kas van de gemeente. Gecamoufleerd wordt dan gezegd dat dit komt uit het jaarrekening resultaat 2016 die reeds in de algemene middelen zijn gestort, zoals de heer Keizer net terecht aangaf.

Verrassend omdat vervolgens voorgesteld wordt om aan het einde van 2018 weer 1 miljoen terug te storten in deze kas van Algemene middelen.

Verrassend omdat met het andere miljoen het gelijk blijven van de woonlasten kan worden betaald maar de kostenstijgingen van afvalstoffen en riolering worden alsnog apart uit de reserves betaald.

Verrassend omdat in de begroting wordt gesproken over een nieuw zwembad De Hoge Bomen waarover de gemeenteraad nog niet heeft gesproken. Wanneer spreken we verder over de toekomst van de zwembaden?

Positief staat de PvdA achter de plannen om geld te reserveren voor uitbreiding en nieuwbouw van scholen in De Lier, Monster, Wateringen, Naaldwijk en ’s-Gravenzande. Ook het budget voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in schoolgebouwen kunnen op onze steun rekenen. Positief is ook dat naast de veilige school-thuisroutes verder wordt gewerkt aan het vergroten van de verkeersveiligheid.

Positief zijn ook de plannen om voort te gaan met het opknappen van de verschillende dorpscentra. Toch is het jammerlijk dat de al jaren beloofde visies voor de centra van bv. Monster en Poeldijk er nog steeds niet zijn. Moet Wateringen straks ook jaren wachten op hun visie waarin vooral het verkeersprobleem moet worden geregeld? En hoe zit het nu met de gemeentehuizen van Wateringen, ’s-Gravenzande en Monster? Wanneer krijgt de raad daar voorstellen ter besluitvorming van?

Positief blijft de PvdA over de instelling het Leefomgevingsfonds vorig jaar om de leefomgeving aantrekkelijker te maken met meer groen. Helaas heeft de raad besloten om een groot deel te besteden aan achterstallig onderhoud en nieuwe plantsoentjes. Gelukkig zijn wij met het project om het Prinsenbos in Naaldwijk uit te breiden. De aankoop zien we als een eerste stap op weg naar een Leefbos. Veel van deze projecten worden in 2018 pas uitgevoerd. Onze fractie zal in de toekomst pleiten voor een nieuwe storting in het fonds om verdere stappen in richting duurzaam groen, zoals realisatie van het Leefbos, parken in Naaldwijk, Monster en Poeldijk te kunnen realiseren en verbindingen tussen de, schaarse, Westlandse groengebieden.

Verrassend vindt de PvdA dat zo weinig wordt gemeld over het accommodatiebeleid. Nadat vorig jaar de bezuinigingsdoelstellingen zijn geschrapt en de wethouder meerdere malen tot spoed is gemaand wordt nu bijna 2 miljoen gereserveerd voor het aanpassen van gebouwen. Hieronder valt de Hofboerderij in Wateringen maar de Leuningjes en de Noviteit nog niet. Wat is de feitelijke stand van zaken die met de gebruikers is overeen gekomen en de daaraan verbonden termijnen?

Verrassend is ook het dat geen geld wordt uitgetrokken voor de versterking van het Sociaal Kernteam. In alle tussenrapportages wordt gezegd dat het SKT te weinig mensen heeft om te werken aan preventie. En dat terwijl preventie en zelfredzaamheid de hoekstenen zijn van het Sociaal beleidskader. Kortom: wat gaat B& W hieraan doen?

Verrassend is verder dat de toezegging van het college om het gebruik van de minimaregelingen te gaan stimuleren niet in deze begroting is geland. Na het rapport van de Rekenkamercommissie en heeft de raad de conclusies uit het rapport overgenomen. Betere voorlichting, bijscholing vrijwilligers en ambtenaren met wellicht een cultuurproject kosten tenslotte ook geld. Hoeveel denkt de wethouder hiervoor nodig te hebben?

Misschien is het ook wel verrassend dat de fractie van PvdA Westland wel moties van andere partijen steunt maar zelf dit jaar geen moties heeft ingebracht. Hebben wij geen wensen meer zult u zeggen. Natuurlijk wel. Maar liefst 7 door andere fracties ingediende moties worden door ons ondersteunt, vanuit de inhoud.

De PvdA maakt zich nog steeds grote zorgen over de vele mensen in de bijstand. Waar de jongeren door de aantrekkende economie makkelijker aan het werk komen neemt het aantal bijstandsgerechtigden volgens de begroting nog steeds toe. Dit zijn hoofdzakelijk wat oudere mensen die al jaren werkloos zijn. Volgens de laatste gegevens die de gemeenteraad heeft gekregen bedragen zij nu meer dan de helft van de mensen in de bijstand. Volgens de PvdA is een actieplan om deze langdurig werklozen weer aan betaald of vrijwilligers werk te helpen noodzakelijk. De huidige aanpak sorteert niet genoeg effect of ziet de wethouder dit anders?

Toch zullen wij op dit punt niet opnieuw met een motie komen nadat de raad heeft aangegeven onze vorige soortgelijke motie niet te steunen.

Nico de Gier,

fractievoorzitter PvdA Westland

Reageren? mail  [email protected]