26 december 2016

Over armoede en struisvogels…

In haar column in HWW van 14 december jl. vroeg het PvdA raadslid Linda Strijker aandacht voor “ nieuwe armoede”- ook in het Westland. Peter Bouwman klom daarna in de pen en noemde dit “misleidend”, “stemmingsmakerij”, “valse voorlichting”” en “geobsedeerd slachtoffer denken”. Grote woorden voor een – in de ogen van de PvdA inderdaad  groot  -probleem. Landelijke cijfers vertaald naar Westland zou op 3900 kinderen uitkomen die niet volwaardig deel  kunnen nemen aan de samenleving door geldproblemen.

Bouwman zit echter nog in de ontkenningsfase: “dat komt bij ons niet voor” of “daar doen wij niet aan”.. De struisvogel: kop in het zand en er is niets aan de hand!

Armoede is in Nederland niet omkomen van honger of kou, maar geen geld voor een vakantie, een cadeau, nieuwe kleren.. Peter Bouwman leest de Telegraaf, wellicht heeft hij ook “Een vandaag” van 24 december  jl. over armoede gezien. Schrijnende situaties van mensen die – soms zelfs met werk – niet rond kunnen komen en aangewezen zijn op de Voedselbank.

In het Westland zijn dat een kleine 200 huishoudens. Voor de PvdA zijn dat er 200 teveel: iedereen heeft recht op een fatsoenlijk bestaan en een fatsoenlijk loon waar je rond van kan komen zonder afhankelijk te zijn van liefdadigheid of voedselbanken.

De PvdA benoemt daarmee een probleem en onderneemt actie voor een actief armoede- en minima beleid om mensen niet af te schrijven en een isolement te laten belanden.  Peter Bouwman heeft daar blijkbaar geen boodschap aan; maar ja: met je kop in het zand ziet de wereld er ook heel anders uit..

Wateringen, kerstavond 24 december

Eric R. Borggreve                                                                                                                                                                        Gemeenteraadsfractie PvdA Westland