13 januari 2023

Nieuwe kansen

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen, toch? Na een horror-inflatie van meer dan 10% beginnen de voedsel en energieprijzen op de wereldmarkt te dalen. Optimistisch wordt gezegd dat dit jaar de inflatie daardoor in Nederland rond de 5 % zal zijn. Al die tijdelijke cadeautjes zijn dan, volgens kabinet Rutte 6 (of is het al 8), niet meer nodig. Een eenvoudige rekensom leert echter dat de gewone man dan toch weer armer wordt. Tenslotte zijn over twee jaar gerekend merendeel van de inkomens en uitkeringen maar 5% hoger terwijl de totale inflatie dus 15% is. Dit terwijl de inkomens de afgelopen 10 jaar ook al niet meegestegen zijn met de inflatie. Het zijn doekjes voor het bloeden.

Ook binnen Westland zijn steeds meer armen. De voedselbank kan het niet meer aan en roept om meer donaties van supermarkten, tuinders en particulieren. Het aanbod van producten neemt na de feestdagen altijd al af terwijl de vraag toeneemt. Zelfs de gemeente Westland komt in actie met een reclamecampagne “Ik heb geldzorgen. Samen komen we er uit.” In eerste instantie met de energietegemoetkoming van de Rijksoverheid maar in tweede instantie ook met aanvullende bijstand voor iedereen, werkenden en niet-werkenden. Twee maanden geleden riep de wethouder nog dat de motie van de PvdA niet nodig was, maar nu voert hij hem toch uit.

Deze nieuwe houding van de gemeente geeft nieuwe kansen. PvdA Westland zoekt de samenwerking op om het sociale gezicht van de gemeente ook een sociaal hart te geven. Dan kunnen burgers weer langskomen als zij hulp nodig hebben. Zonder angst dat de steun die zij krijgen later met hoge boetes worden teruggevorderd. Niet meer van de regen in de drup. Nu moeten de regering en de werkgevers nog structureel over de brug komen met hogere lonen en uitkeringen.

Nico de Gier

Fractievoorzitter PvdA Westland

Reageren? [email protected]