Lokalo’s vechten tegen windmolens.
Thuis, achter de buis, de beraadslagingen van de Westlandse gemeenteraad gevolgd over windmolens. Ondanks insprekers vanuit het bedrijfsleven en een dringende oproep van de wethouder niet de deur dicht te gooien voor elke windmolen in de gehele gemeente; de meerderheid was tegen windmolens, waar en hoe dan ook.
Wat ik opvallend vond, was dat er een waterscheiding ontstond tussen lokale partijen en alle raadsfracties met een landelijke verankering: die wilden nieuwe windmolens niet op voorhand uitsluiten.
Tot een inhoudelijke debat kwam het natuurlijk niet: de lokalo’s hadden zitten turven, wilden snel stemmen en naar huis – het was weer eens laat geworden. Gewoon: even laten merken wie de macht heeft en met een paar ongenuanceerde one liners (We hebben er al één! En: ze draaien vooral op subsidie!) vooral niet ingaan op argumenten van Westlandse bedrijven of het College.
Voor de lokalo’s houdt de wereld op bij de gemeentegrens, daarbuiten is er de boze buitenwereld die steeds aanslagen wil plegen op “Ons Westland”. Nu is de provincie weer eens de kwade genius achter plannen om Nederland eindelijk eens wat minder afhankelijk te laten zijn van de gasbel en de olie. Gemeenten kregen een taakstelling en de A20 werd aangewezen als geschikte locatie voor de plaatsing van molens.
De reactie van provinciale zijde op het NJET van het Westland , gevolgd door Midden Delfland, was navenant: ze komen er toch – desnoods via een aanwijzing.
De lokalo’s voeren aan dat “de mensen het niet willen”, dus mogen ze er niet komen. Maar ja, Don Quichotte had ook het beste voor met de mensheid totdat hij windmolens voor reuzen aanzag en tegen ze ten strijde trok. Wellicht weet u hoe het afliep met Don Quichotte: na een goede nachtrust zag hij het allemaal wat scherper en staakte zijn strijd.
Landelijke partijen met een wat breder perspectief dan de gemeentegrens waren al wakker: die Groningse gasbel is binnen één generatie echt leeg. Zon en wind worden noodzaak voor onze energievoorziening.
Kortom: die windmolens gaan er komen, alleen later – met dank aan de lokalo’s, verenigd rondom de dorpspomp.
Wateringen, juni 2013.
Eric Borggreve