Honselersdijk over 20 jaar
Een ingezonden artikel van een progressieve Westlander, Leen Lindhout.
Honselersdijk over 20 jaar
Een vitaal dorp dat al in de 9e eeuw zijn naam had, beweegt met de tijd mee. Toen Frederik Hendrik zijn oog liet vallen op het kasteel van de Heeren van Naeltwijck en daar vervolgens een imposant lustoord liet verrijzen, kreeg Honselersdijk een heel ander gezicht. De geschiedenis herhaalde zich in de 20ste eeuw. Het fenomeen ‘auto’ verdreef de watergangen in de dorpskern. Er kwam een bloemenveiling die nu Flora Holland heet en jaarlijks miljarden omzet. Met elke verandering gaat er iets weg. Soms doet dat pijn, vooral als historische sporen worden uitgewist. Ter illustratie: wat is er nog over van de Hertenlaan? Wat leverde de Middelbroekweg in voor Flora Holland? Een ritje over de Middelbroekweg laat dat zien.
De gemeente is bezig met de toekomst van Honselersdijk. Hoe wil het gemeentebestuur het dorp er over 20 jaar uit laten zien? Daarvoor moet in de komende maanden de koers worden bepaald. En ruimtelijke kaders voor worden aangelegd. Enkele Honselse burgers en organisaties uit Honselersdijk fungeren daarbij als klankbord.
Klankbordgroep
In maart 2011 presenteerde de gemeente in een klankbordgroep een eerste proeve van een ruimtelijk ontwikkelingskader (ROK) voor de dorpskern van Honselersdijk. Op 11 april jl. vond daarover een redelijk constructief overleg plaats. Een objectieve benadering was daarbij soms wel moeilijk, omdat er al een plan voor de dorpskern is gemaakt (door basisschool De Hoeksteen, de protestantse gemeente, AH-Koornneef en Vestia).
Input voor het ROK. Voor de opstelling van het ROK zijn vooral de door Honselse burgers ingebrachte ideeën van de workshops in september 2010 van belang. Daar is een samenvatting van en beschikbaar komt voor het volgende overleg van de klankbordgroep. Dan komt ook een concept beeldkwaliteitsplan en een tweede concept ROK aan de orde. Tevens zal er een reactie zijn op verzamelde meningen uit de Honselse samenleving, dit n.a.v. enkele in 2009 gepubliceerde artikelen (‘Reddingsplan kern Honselersdijk’).
Eerder is al een sociaal ontwikkelingskader (SOK) voor Honselersdijk vastgesteld. SOK en ROK dienen met elkaar te sporen. Het SOK dient nu als basis voor het ROK.
Verder de lijst karakteristieke panden of gebieden. Endeldijk 3 en 5 liggen in karakteristiek gebied. Die kunnen niet zo maar worden gesloopt voor nieuwbouw. Eerst moet een zorgvuldige afweging plaatsvinden. Er zijn wensen om de lijst van karakteristieke gebieden uit te breiden met de Endeldijk (voorbij Burg. van Doornstraat, oneven zijde). Ook de panden Dijkstraat 1 en 48 horen op die lijst.
Verkeer- en parkeersituatie. Concrete vraag: moet de Groenelaan wel/niet tot aan de Fazantlaan worden verlengd? Voor de nieuw te bouwen brede school (vervangt ‘De Hoeksteen’) zou het Voorhofplein een mooie speelplaats zijn. Dan is een verlenging van de Groenelaan ongewenst. Voor de langs de Fazantlaan gedachte parkeerplaats (goed voor 120 auto’s) is die verlenging juist essentieel. Een andere vraag is of die parkeerplaats langs de Fazantlaan al dan niet voor overlast zorgt. Nader onderzoek vergt de verkeersafhandeling naar de Molenlaan.
Greep uit andere aandachtspunten. De staat van de middenstand. Een redelijk gesorteerde middenstand in Honselersdijk is belangrijk. Is te voorkomen dat de éen de ánder (door uitbreiding) weg concurreert?
De staat van oude stegen. Kunnen de verbindingsroutes tussen Dijkstraat en achterliggende wijken aantrekkelijker worden gemaakt voor langzaam verkeer? Toeristische routes. Is het mogelijk Honselersdijk daarin mee te nemen?. Dit wordt voor zowel fiets- als wandelroutes bekeken.
Leen Lindhout
Wilt u reageren? Stuur een mail: [email protected] of briefje: Kievitstraat 10, 2675 VJ Honselersdijk.