12 januari 2009

Bouw theater aan de kust

Schriftelijke vragen aan het college van B & W conform artikel 26 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad.’s-Gravenzande, 12 januari 2009. 

Betreft: bouw theater aan de kust 

Geacht college,

 Het Hoogheemraadschap van Delfland geeft geen toestemming voor de bouw van een theater voor Dario Fo op Molenslag in Monster“ berichtte AD/HC afgelopen week. Al meerdere keren heeft de fractie van Progressief Westland het college bevraagd over de mogelijkheden om op deze plek huisvesting voor Dario Fo te realiseren. Inmiddels lijkt het erop dat die toestemming niet wordt verleend vanwege zaken die al wat langer bekend zijn: Het gebied is primaire waterkering en ligt in de ecologische hoofdstructuur. Progressief Westland vroeg het college in september 2008 wat een redelijke termijn is voor de realisatie van een theater op deze plek. Een jaar, afhankelijk van de bezwaarprocedures, luidde het antwoord. Het antwoord op de vraag of gekeken is naar andere locaties luidde: “Er is breed onderzoek gedaan naar geschikte locaties en die zijn niet gevonden.” De vertraging klemt eens te meer omdat nieuwe huisvesting voor Dario Fo nu nog verder weg lijkt. Bovendien is het maar de vraag of de beoogde financiering (subsidie door de provincie) daadwerkelijk beschikbaar is.  

De berichtgeving in de krant leidt tot de volgende vragen:

1.      Klopt de berichtgeving?

2.      Klopt het dat het college in een beschermd natuurmonument en in de kernzone  primaire waterkering tot een positief principe besluit voor bouw van een theater komt?

3.      Is op bestuurlijk nivo vooraf overleg gevoerd en akkoord bereikt met HH Delfland over een dergelijk gevoelig onderwerp? Zo ja, is dat vastgelegd, zo nee waarom niet?

4.      Klopt het dat de beoogde subsidie voor het theater gevonden werd in bijdragen voor ruimtelijke kwaliteit in het project zwakke schakels? Zo ja, zijn daarover bindende afspraken gemaakt met provincie Zuid-Holland. Zo nee, waar is de benodigde subsidie van de provincie dan op gebaseerd?

5.      Zijn er terecht verwachtingen gewekt bij Dario Fo en bij derden, dat een theater aan de kust op deze plek op korte termijn realiseerbaar was?

6.      Gezien de beantwoording van onze eerdere vragen leek er in september 2008 geen perspectief te zijn op huisvesting van Dario Fo elders in het Westland. Is dat perspectief ondanks het brede onderzoek inmiddels veranderd? Is er een  nieuwe termijn die het college voor ogen heeft?

7.      Wat zijn de afspraken over de huidige huisvesting van Dario Fo?8.      In hoeverre is er onderzoek gedaan naar nieuwe combinaties van een toekomstig theater de Naald in combinatie met ruimten voor Westlands toneel en theater? Namens Progressief Westland,  

Elco van Noort

 

Het antwoord van B & W vind je hier.