Soms zit het mee
Soms zit het tegen.
Afgelopen dinsdag was er weer een Raadsinformatieavond. Alhoewel ik als voorzitter niet deelnam aan de discussies, was het naar mijn idee een goede avond. Diverse onderwerpen passeerden de revue. Soms interessant, soms wat minder. Maar in het algemeen kon een ieder zijn bijdrage leveren. Op sommige momenten ontstond er zelfs discussie of was er ruimte voor het inbrengen van andere gezichtspunten. Een waardevolle avond.
Dat was de volgende avond beduidend minder. Bij de Slotconferentie veiligheidsbeleid. Op verzoek van een aantal fracties, daarin gesteund door de gehele raad, zijn er bijeenkomsten gepland om eens langer en diepgaander stil te staan bij de veiligheid of het gevoel van onveiligheid binnen het Westland. Na een eerste bijeenkomst vorig jaar, is er door middel van straatgesprekken en gerichte gesprekken met bijvoorbeeld de politie en buurtpreventie ingegaan op de vraag hoe inwoners van onze gemeente de veiligheid beoordelen. En, het zal niet verrassend zijn, zeker niet als je het vergelijkt met omliggende steden, het Westland springt er niet slecht uit. De verwachting van veel deelnemers aan de Slotconferentie was dat op die avond met elkaar gesproken ging worden over de uitkomsten van het gevolgde proces en over de aanbevelingen die daaruit voortvloeiden.
Dat viel dus tegen. Er was een presentator ingehuurd, de burgemeester was er en de Officier van Justitie en een vertegenwoordiger van de politie. Al snel na het begin ging het fout. De vertegenwoordiger van de politie liet een aantal grafieken zien van aantallen meldingen inbraak, mishandeling, bedreiging etc. Jammer was dat de getoonde grafieken zo klein waren dat niemand ze kon lezen. En hij ook niet in staat was deze mondeling duidelijk toe te lichten. Omdat al na ruim een uur geconstateerd werd dat we inmiddels 45 minuten achter lagen op schema ging het doel van de bijeenkomst steeds meer verloren. Er was geen tijd meer om vragen te stellen. Terwijl er toch een aantal uitkomsten waren die tot het stellen van vragen uitnodigden Zo werd aangegeven dat het zogeheten ‘Uitgaansarrangement’, waarbij horecabezoekers in Naaldwijk die problemen veroorzaken vastgezet kunnen worden, een suces was. Maar uit de grafieken bleek dat het aantal meldingen van bedreiging en mishandeling in Naaldwijk vorig jaar was gestegen. Was dat arrangement dan juist geen succes, of is men eerder geneigd aangifte of melding te doen?
Alle volgende sprekers hadden de ondankbare taak de inmiddels rumoerig en balorig geworden zaal weer bij de les te krijgen. Dat lukte niet meer. En dat was jammer, want uiteindelijk waren er toch raadsleden, ambtenaren en betrokken instanties bij de avond aanwezig. En zelfs een Officier van Justitie waarvan bij de aankondiging al werd aangegeven dat ze het zo druk had. Halverwege kwam ook ng de burgemeester van Midden-Delfland langs. Na afloop heb ik geen geluiden gehoord dat het een geslaagde avond was. Eigenlijk had ik zelf het idee dat iedereen was opgetrommeld om de lancering van de opvolger van SMS-Alert bij te wonen. De opvolger is BurgerNet en voor iedereen die geïnteresseerd is raad ik de website www.burgernet.nl aan.
Wel blijft er na deze avond een belangrijke vraag hangen. De aandacht bij discussies over veiligheid gaat vaak uit naar de inzet van politie, het aantal inbraken (woensdagavond uitgesplitst in de categorieën personenauto’s, bedrijfswagens, woningen en bedrijven) en andere misdrijven. Uit de straatgesprekken is een top tien van onderwerpen naar voren gekomen die bijdragen aan een ‘gevoel van onveiligheid’. En ik weet het niet meer zeker, maar vier of vijf genoemde onderwerpen hadden betrekking op ‘fout parkeren’, hondenpoep, zwerfvuil en gebrekkig of achterstallig onderhoud in de openbare ruimte. Hier ligt een schone taak voor de gemeente (en niet voor de politie of het Openbaar Ministerie) om, wellicht met simpele middelen, een belangrijke bijdrage te leveren aan het verbeteren van het gevoel van veiligheid.
Jan Prins
Reageer: [email protected]