Gemeenten geven meer uit, maar doen hetzelfde.
Deze week verscheen van het Sociaal en Cultureel Planbureau de rapportage ‘Maten voor gemeenten 2011.’ Sinds 2002 verschijnt op verzoek van het ministerie van BZK jaarlijks een rapportage waarin een beeld gegeven wordt van de uitgaven en prestaties van gemeenten. Deze rapportage omvat de periode 2004 – 2009. Ongetwijfeld zal de rapportage volgend jaar een ander beeld geven, omdat na 2009 grote bezuinigingsrondes zijn doorgevoerd.
Dat laat echter onverlet dat het altijd interessant is (of kan zijn) om de grote lijnen uit een dergelijke rapportage te halen. En zo mogelijk te vertalen naar de lokale politiek. Nu ben ik geen statisticus, dus kost het wat moeite om bijna 200 pagina’s te doorgronden maar uiteindelijk zijn er altijd wel wat trends te achterhalen. Zo zijn de reële uitgaven voor de bestuursorganen (college van B&W, burgemeester, gemeenteraad, rekenkamer etc.) sterk gestegen met ongeveer 17 %, terwijl hun ‘productie’ licht gedaald is.
In het algemeen geldt dat de gemeentelijke uitgaven jaarlijks zijn gestegen, zonder dat dit tot een stijging van de ‘productie’ heeft geleid. Kwaliteitsverbetering heeft zich wel voor gedaan bij de diensten burgerzaken, de (jeugd)gezondheidszorg, economische zaken, maatschappelijke opvang en de reïntegratie van bijstandsgerechtigden. Al met al concludeert het SCP dat de kostprijs per gemeentelijk producten gemiddeld met 2 procent per jaar is gestegen en dat de groei van de gemeentelijke productie duidelijk achter blijft bij de ontwikkeling van het bruto binnenlands product met een groei van ruim 1,5 procent per jaar.
Het vertalen van een landelijk rapport met gemiddelden naar de lokale situatie is niet eenvoudig. Om een verantwoord beeld te krijgen zou je alle lokale gegevens moeten verwerken. Dat gaat mij iets te ver. Want ongetwijfeld wijkt het Westland af van de gemiddelden (anders krijg je ook geen gemiddelden), maar ik heb vooralsnog geen reden om aan te nemen dat wij in alle gevallen veel beter scoren dan het landelijk gemiddelde. In deze tijden van begroting en bezuiniging is het verstandig de algemene uitkomsten van de rapportage in het achterhoofd te houden. Voor meer interessante informatie verwijs ik u graag naar www.scp.nl.
Jan Prins
Reageer: [email protected]