18 februari 2012

Eindelijk weer een stapje in de schuldsanering.

Deze week is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel voor aanpassing van de schuldsanering. Hierin wordt onder meer geregeld dat gemeenten na een verzoek voor schuldhulp maximaal vier weken de tijd hebben om tot actie over te gaan. Een uitzondering is gemaakt voor de zogeheten ‘bedreigende schulden’, die bijvoorbeeld betrekking hebben op de levering van energie, water of de huur van een woning. Hiervoor wordt een maximale wachttijd van drie dagen in de wet opgenomen.

Schuldenproblematiek en schuldsanering zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Gevolg hiervan waren vaak lange wachtlijsten en steeds verder oplopende schulden. Een situatie waar iedereen ongelukkig mee was. Gemeenten krijgen met de nieuwe wet de taak om integrale schuldhulpverlening te bieden. Zij moeten dan niet alleen meer kijken naar de financiële problemen van de cliënt, maar ook naar de mogelijke oorzaken zoals relatieproblemen, verslaving en psychosociale problemen. Met de nieuwe wet krijgen gemeenten ook de mogelijkheid om een moratorium aan te vragen. Het moratorium is bedoeld om tijd en rust te creëren om een structurele oplossing te organiseren. Hoe dit moratorium in de praktijk moet worden toegepast, wordt nog verder uitgewerkt.

De crux zit voor de gemeenten in het aanbieden van ‘integrale schuldhulpverlening’. Want een ding is zeker, de ene schuldenaar is de andere niet. Of populair gezegd: de een leeft op te grote voet en de ander overziet zijn of haar acties niet. En bij integrale schuldhulpverlening zal op die verschillen ingespeeld moeten worden. Maatwerk leveren dus. En dat zal nog niet meevallen, want gemeenten krijgen geen extra geld voor deze nieuwe taak. Vanaf 2012 wordt er zelfs twintig miljoen euro bezuinigd. Weer een nieuwe ‘uitdaging’.

Een uitdaging ook voor de gemeenteraad. Want die krijgt de wettelijke taak om toe te zien op de kwaliteit van de schuldhulpverlening. De plannen voor een integrale aanpak van de schuldhulp worden per gemeente voor een periode van maximaal vier jaar opgesteld. Vervolgens moet het college van burgemeester en wethouders jaarlijks verantwoording afleggen aan de gemeenteraad over de uitvoering van de schuldhulpverlening in de gemeente. Onlangs is aan de leden van de commissie Maatschappelijke omgeving een presentatie gegeven van de stand van zaken binnen de gemeente Westland en de voorbereidingen voor de invoer van de nieuwe wet. Het beeld dat tijdens die presentatie naar voren kwam stelde Progressief Westland enigszins gerust.

janklein

Jan Prins

Reageer: [email protected]