25 november 2011

De Lier: hotspot voor auto-inbraken.

De veiligheid binnen het Westland krijgt terecht veel aandacht. Regelmatig stellen raadsleden, al dan niet naar aanleiding van berichten in de krant of contacten met Westlanders, vragen over de aanpak van kleine en grote criminaliteit. Of overlast van jongeren. Vaak worden die vragen gesteld in openbare vergaderingen en is er te weinig tijd om nu eens goed op de problematiek in te gaan. En blijft het hangen in: ‘ik stel een vraag, de burgemeester antwoordt’.

Vorige week waren de raadsleden, op initiatief van de politie, uitgenodigd op het bureau Westland om eens langer door te praten over dit onderwerp. Waar gaat het nu eigenlijk over? Hoe onveilig is het Westland en wat doen politie en gemeente hieraan. En wat doen burgers zelf?

En om met die veiligheid te beginnen. Het Westland is, ondanks de dingen die zich uiteraard ook hier voordoen, nog steeds een veilige gemeente om te wonen. Dat laat onverlet dat er ook hier wordt ingebroken. In woningen, bedrijven en auto’s. Op basis van de registraties vanaf 2002 bleek duidelijk dat die aantallen, na eerst te zijn gedaald, vanaf 2006 weer oplopen. Woninginbraken komen naar verhouding veel voor in de kernen Naaldwijk, ’s Gravenzande en Wateringen. En die laatste plaats wordt ook voor bedrijfsinbraken als zogeheten ‘hotspot’ aangemerkt. Door de politie werd duidelijk gemaakt welke acties ondernomen worden om dit tegen te gaan. Het aantal aanhoudingen is verdubbeld, maar opvallend is dat dit niet direct heeft geleid tot minder inbraken.

Wel leert de ervaring dat inbrekers vaak bekend zijn met de buurt waar de inbraak gepleegd wordt. En voor hun ‘werk’ niet veel tijd willen nemen. Goed afsluiten van de woning, het aanbrengen van verlichting en goede sloten helpt al veel. Evenals 112 bellen bij verdachte situaties en aangifte doen. Die informatie wordt gebruikt voor ‘daderprofielen’, zodat later onopgeloste inbraken alsnog aan een dader gekoppeld kunnen worden.

Omdat ik deze week een bijdrage mocht leveren voor Raad en Daad, was ik vooral benieuwd naar de cijfers voor De Lier. En de conclusie was: dat is daar prima wonen in De Lier. Relatief weinig inbraken in woningen en bedrijven. Aan de kern was dan ook een licht groene kleur gegeven. En hoe lichter de kleur, hoe minder registraties. Maar toen de actuele cijfers 2011 voor inbraken in auto’s op het scherm verschenen, kleurde ineens alleen De Lier rood. En de kleur rood is in dit geval niet goed.

Bij navraag bleek dat De Lier een gewilde plek is geworden voor auto-inbraken. Makkelijk bereikbaar via de snelweg en provinciale weg. Gewoon erin-en-eruit. Maar, ook werd duidelijk dat auto-inbrekers vooral gelokt worden door de zichtbare inhoud van auto’s. Elektronische apparatuur, navigatiesystemen, camera’s op de achterbank. De burgemeester bekende zelfs eenmaal tijdens een nachtelijke ronde met de politie een Mercedes te hebben aangetroffen met de sleutels in het contact, om vervolgens de auto een stukje te verplaatsen en een vriendelijk briefje onder de ruitenwissers te plaatsen. Het is allemaal niet handig. Natuurlijk moet iedereen met zijn vingers van andermans spullen afblijven, maar ik zou iedereen in De Lier toch maar aanraden hier op te letten. Zodat De Lier ook in deze registratie weer snel lichtgroen kleurt.

janklein

Jan Prins

Reageer: [email protected]