30 december 2009

Crisis & Vertrouwen

Zorg voor elkaar

Op 3 maart 2010 kiest u de nieuwe gemeenteraad. De afgelopen vier jaar legde Progressief Westland vooral het accent op het investeren in de zorg voor elkaar, in behoorlijke kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, in jeugdbeleid, in sport, in kunst- en cultuurhistorie, in de kwaliteit van een zo groen mogelijke leefomgeving. In betaalbare huisvesting voor jong en oud, in adequate schuldhulpverlening en in een fatsoenlijk armoedebeleid dat oog heeft voor de kinderen in de gezinnen van de minima.

 De gemeentelijke financiën vertoonden een grillig beeld. In 2006 waren de bezuinigingen van het jaar daarvoor nog flink voelbaar, veel verenigingen en organisaties kregen ermee te maken. De jaren daarna leken de bomen weer tot in de hemel te groeien o.a. door de verkoop van aandelen van Westland Energie. Te vaak lag de nadruk van het gemeentelijk financieel beleid op de ‘stenen’ de infrastructuur, en te weinig op het ‘cement’ van onze Westlandse gemeenschap, vond Progressief Westland.

 
Crisis

Ook voor de komende periode maakt Progressief Westland zich zorgen. Nu over de gevolgen van de internationale crisis voor het Westland. We moeten niet stil zitten en wachten tot de bui overgaat, maar juist nu investeren in wat ons bindt. Progressief Westland deed voorstellen voor een fatsoenlijk minimabeleid want nog steeds zijn er in onze gemeente gezinnen met kinderen die een inkomen hebben beneden de armoedegrens. Juist zij voelen de gevolgen van de crisis. Het aanpassen van de norm voor bijzondere bijstand biedt meer gezinnen een steuntje in de rug.

 

Het hebben en houden van betaald werk is van groot belang. Werk combineren met de zorg voor kinderen kan met goed georganiseerde kinderopvang. Die moet er zijn. In de nieuwbouwwijken bijvoorbeeld in ’s Gravenzande, is dat voor de nabije toekomst nog niet gegarandeerd. Daar moet  geen onduidelijkheid over blijven bestaan.

 

In onze gemeente krijgt het jongerenwerk niet de aandacht die het verdient. Er zijn te weinig jongerencentra en die er zijn, zijn te weinig open omdat jongerenwerkers simpelweg te weinig uren hebben.  Overlast van hangjongeren moet aangepakt worden, maar laat duidelijk zijn: er moet hen wel wat geboden worden…

Gemeentehuis & imago

het imago van de gemeente laat te wensen over. De kwestie met de nieuwbouw van de Bernadetteschool, de asbestaffaire in ’s Gravenzande, het uitblijven van centrumplannen, brieven die nog steeds niet binnen wettelijke termijnen beantwoord worden, en bezwarenprocedures die veel te lang duren. Groen in een hele wijk kappen zonder de mensen te informeren en te betrekken bij de plannen… Dat doet geen goed aan het vertrouwen van burgers in de politiek!

 

En dan was er ook nog …het plan voor een nieuw gemeentehuis. Het college blijft angstvallig stil. Progressief Westland is er duidelijk over: géén kantorenkolos in het centrum van Naaldwijk!