Behoud van kwaliteit.
Tijdens de afgelopen commissievergadering Ruimte stond de kern Honselersdijk centraal.
In één vergadering werd het bestemmingsplan, het ruimtelijk ontwikkelingskader en het beeldkwaliteitsplan karakteristieke gebieden besproken.
Met deze drie plannen is het juridisch –planologisch vastleggen van (karakteristieke) gebieden en bestemmingen voor nu en de toekomst geregeld. De gepresenteerde plannen zijn na intensief overleg met een klankbordgroep tot stand gekomen.
Met name het beeldkwaliteitsplan roep altijd discussie op in commissie en raad.
Er zijn politieke partijen die dit instrument zien als extra- en overbodige regelgeving.
Hun argument luidt dat het “allemaal al in het bestemmingsplan en de welstandsnota is geregeld”. “We willen toch dereguleren in het Westland”.
Progressief Westland heeft juist altijd aangedrongen op een beeldkwaliteitsplan.
Het voorkomt het (plotseling) slopen van karakteristieke panden. Wie herinnert zich in Honselersdijk niet de voorgenomen sloop van het pand Endeldijk 3. Met dit plan kan er pas een sloopvergunning worden afgeven als de nieuwe ontwikkeling aan een omschreven beeldkwaliteit voldoet. Let wel:” sloop kan dus met dit plan nooit helemaal worden voorkomen!”.
Ook Progressief Westland is voor het verminderen van overbodige regels.
Binnen de werkgroep deregulering heb ik echter altijd aangegeven dat deregulering nooit een doel op zich kan zijn. Er zal altijd gekeken moeten worden naar de effecten.
Een beeldkwaliteitsplan is hier een prima voorbeeld van.
Deregulering is prima , maar wel met behoud van kwaliteit.
Ulbe Spaans
Reageer: [email protected]