27 augustus 2010

WestlandBeraad van 24 augustus

Bestemmingsplannen voor de Lier.

Nu het reces voorbij is en de vergaderingen weer zijn losgebarsten valt het op dat er in de diverse samenkomsten ontzettend veel  bestemmingsplannen aan de orde komen.
Een bestemmingsplan zorgt voor het planologisch en juridisch (on)mogelijk maken van bepaalde activiteiten. Burgers hebben hierop inspraak en kunnen zienswijzen indienen. Op 24 augustus stonden er in het in informatief beraad maar liefst vijf geagendeerd. Van twee bestemmingsplannen uit de Lier volgt hier onze  inbreng. Wethouder Duivestijn verving zijn collega Meijer die nog op vakantie was.
In  het plan voor de kern de Lier is het volgens Progressief Westland onduidelijk hoe er wordt omgegaan met de vermenging van burgerwoningen tussen bedrijven in het industrieterrein aan de Lierweg.
Bedrijven krijgen een milieucategorie toebedeelt, een cijfer  die de zwaarte van de milieubelasting op de omgeving aangeeft. Deze varieren van lichte bedrijvigheid (categorie 1) tot zware industrie (categorie 6). Aan de Lierweg zijn categorie 2 bedrijven algemeen toelaatbaar.
Er staan echter ook categorie 3.1 en 3.2 bedrijven.
Progressief Westland vindt het ongewenst dat dergelijke bedrijven in de buurt van woningen gevestigd zijn. Ook het bestemmingsplan geeft dus aan dat dit niet gewenst is.
De wethouder gaf aan dat e.e.a historisch zo gegroeid is  en het in de praktijk goed blijkt te functioneren. Maar dat kan volgens Progressief Westland op die gronden niet in een bestemmingsplan worden opgenomen.
Wij stelden voor om vast te leggen dat er in een nieuwe situatie ( vervreemding) teruggevallen wordt op categorie 2. Dan zorg je er namelijk voor dat dit ook juridisch /planologisch wordt vastgelegd en dat “zware”bedrijven in de toekomst daar verdwijnen. De wethouder moest dit nog bestuderen.
 
Een schriftelijk antwoord volgt.
 
Bodemverontreiniging in Molensloot:
In Molensloot is bodemverontreiniging vastgesteld.Uit het milieurapport blijkt dat er stookolie, zink en tin plaatselijk in de bodem zit. Er wordt geadviseerd dit te saneren. In het bestemmingsplan Molensloot –West staat : “ dat er geen verontreinigingen zijn aangetroffen die aanleiding geven tot het nemen van aanvullende maatregelen” Dat strookt dus totaal niet met elkaar.
 
Ik vroeg de wethouder om opheldering en ook daar ontvangen wij schriftelijk een reactie op. 
Uiteraard houden we  je op de hoogte van de beantwoording.
 
 
 
Ulbe Spaans