18 januari 2010

Sloopvergunning Dijkstraat Honselerdsdijk

Vragen voor de commissie Ruimte d.d. 12 januari 2010            n.a.v. aanvraag sloopvergunning Dijkstraat 93-95 Honselersdijk. 

In Het Hele Westland (HHW) van 24 december jl. maakt B&W van Westland een aanvraag voor een sloopvergunning bekend  voor de panden Dijkstraat 93 en 95 in Honselersdijk.  (SA 2009010249) . Het betreft panden pal naast de locatie 97 en 99, panden die in 2007 gesloopt zijn en waar vervolgens op basis van een art.17 procedure, een tijdelijke bestemming dus, een tijdelijke parkeerplaats voor AH/Koornneef aangelegd werd.  Deze nieuwe aanvraag  bevestigt het vermoeden  bij veel Honselersdijkers dat er een concreet voornemen is om wederom enkele panden in de Dijkstraat te slopen. Over de onrust die eerder de vermoedens teweeg hebben gebracht, heeft Progressief Westland vragen gesteld  in zowel de raadsvergadering van 25 november jl. als in de commissie Ruimte van 1 december jl.  In de beantwoording in de raad van november en de commissie in december**) gaf  wethouder Meijer aan dat het bestemmingsplan Honselersdijk Centrum dat onlangs de commissie passeerde een conserverend bestemmingsplan is. M.a.w. de bestemmingen werden niet veranderd. Verder meldde hij dat een ruimtelijke ontwikkelingskader voor Honselersdijk niet aan de orde is en dat er vooralsnog alleen voor  de grotere kernen een dergelijk plan wordt gemaakt. Wethouder Meijer verwees verder naar het overleg dat wethouder De Goeij i.h.k.v. de pilot ‘sociale uitgangspunten voor de kernen’ momenteel voert waarin ook de ruimtelijke aspecten meegenomen zouden kunnen worden. Aan een beeldkwaliteitplan zou momenteel gewerkt worden…. Een overleg met de inwoners van Honselersdijk werd afgehouden… En alleen een eventuele herprioritering zou een kernvisie voor Honselersdijk kunnen versnellen…Op de vragen van PW naar bevestiging van het vermoeden van uitbreiding van parkeerplaatsen in het ‘kernlint’ door sloop van panden, is geen antwoord gekomen! Het bericht in HHW van 24-12-09 van de aanvraag van de sloopvergunning voedt opnieuw de onrust en de zorg die de inwoners van Honselersdijk hebben t.a.v. hun dorp. 

Onze vragen zijn de volgende:

 ·      Deze sloopaanvraag in combinatie met  het uitblijven van informatie over wat de gemeente wil met het dorp of het dorpsaanzicht, leidt opnieuw tot onrust en zorg onder de bewoners.Progressief Westland pleit voor duidelijkheid op korte termijn. Op welke manier kan die duidelijkheid aan de Honselersdijkers geboden worden?

·      Ziet u kans om bijvoorbeeld het beeldkwaliteitplan, waar momenteel aan gewerkt wordt, op korte termijn te presenteren?

·      Zijn er nog meer sloopaanvragen voor de Dijkstraat te verwachten, voor zover u weet?

·      Ons zijn geen nieuwbouwplannen bekend t.a.v. Dijkstraat 97-99, op welke manier wordt de tijdelijkheid van de situatie aan de Dijkstraat 97-99 gewaarborgd?

·      De ontwikkeling van 97-99 richting 93-95 is ook een andere dan waar sprake van was in de Memo d.d. 1-11-06 *) die voormalig wethouder Van Vliet stuurde betreffende het Advies Principeverzoek Dijkstraat 97-99. Die ging nl. van 97-99 richting Endeldijk 1. Wat is nu de bedoeling? Welk integraal plan ligt er aan deze jongste sloopaanvraag ten grondslag? En hoe strookt dat plan met de eerdere plannen op basis waarvan 97-99 zijn gesloopt?

·      Een  over-all visie voor de ontwikkeling van de dorpskern ontbreekt vooralsnog. Het lijkt er op dat ontwikkelingen per aanvraag bekeken worden. Maakt deze nieuwe sloopaanvraag die overall-visie  niet dringend noodzakelijk?

·      Progressief Westland gaat er van uit dat bij de concretisering van plannen de inwoners van Honselersdijk op tijd en actief worden betrokken. Is dat ook uw intentie?  

Namens Progressief Westland,            

Ger Alleblas-Behrtel,    Honselersdijk, 28-12-09. 

 Bijlage: 1 Bijlage bij Vragen voor de commissie Ruimte d.d. 12 januari 2010 n.a.v. sloopvergunning Dijkstraat 93-95 Honselersdijk.  *)         Uit de memo van voorm. Weth. E.van Vliet van 1-11-2006: “In het schrijven van 20-4-2006 van dhr. Koornneef geeft hij aan ‘dat het de bedoeling is om over een aantal jaren het perceel Dijkstraat 97-99 te ontwikkelen tot woning/winkel waardoor het parkeren waarschijnlijk ondergronds zal gaan plaatsvinden. Dit wordt tevens bevestigd in een brief van 26-9-2006 waarin de aanvrager aangeeft dat hij toekomstige plannen heeft t.a.v. het gebied tussen Dijkstraat 97-99 en Endeldijk 1. Hij
wil dit herontwikkelen en wil dan ook een parkeerterrein meenemen in het bouwplan. De heer Koornneef heeft mondeling aangegeven dat er ‘zeker binnen 5 jaar behoefte zal zijn’. Mocht deze termijn toch niet om welke reden dan ook gehaald worden, dan is handhaving nodig.”
   **) Uit Notulen Commissie Ruimte d.d. 1-12-2009  Vraag van de fractie PW (PvdA/GroenLinks) gaat over de onrust in Honselersdijk, vooral het beeld van Honselersdijk dat in korte tijd sterk veranderd is: “Op welke termijn kan de kernvisie van Honselersdijk worden verwacht en wanneer wordt deze visie inhoudelijk met de inwoners besproken?” Wethouder Meijer antwoordt dat er op korte termijn geen gesprek komt met de bewoners van Honselersdijk over de kernvisie. Dat zit niet in de planning. De kernvisie van Honselersdijk moet nog worden opgesteld en dat kost behoorlijk wat tijd. Er bestaat geen beeldkwaliteitplan van Honselersdijk, maar er wordt wel aan gewerkt. De verleende vrijstelling bij Albert Heijn is voor vijf jaar vastgesteld. Dat is twee geleden aan de orde geweest. Wethouder Meijer proeft de behoefte, ook bij inwoners van Honselersdijk, dat de gemeente op een eerder moment met een kernvisie komt dan dat nu het geval is. De enige mogelijkheid zou kunnen zijn om bij de eerstvolgende gelegenheid (over ca. 3 maanden) te bezien of herprioritering van Honselersdijk mogelijk is; dus zeker niet vóór 2010 en zonder over de uitkomst daarvan enige toezegging te doen.  

Het antwoord van College van B & W

 In reactie op uw vragen d.d. 28-12-2009 n.a.v. de aanvraag om sloopvergunning voor de panden Dijkstraat 93-95 te Honselersdijk het volgende. 

Vragen: 

1.    Deze sloopaanvraag in combinatie met  het uitblijven van informatie over wat de gemeente wil met het dorp of het dorpsaanzicht, leidt opnieuw tot onrust en zorg onder de bewoners. Progressief Westland pleit voor duidelijkheid op korte termijn. Op welke manier kan die duidelijkheid aan de Honselersdijkers geboden worden? 

2.    Ziet u kans om bijvoorbeeld het beeldkwaliteitplan, waar momenteel aan gewerkt wordt, op korte termijn te presenteren?  

3.    Zijn er nog meer sloopaanvragen voor de Dijkstraat te verwachten, voor zover u weet? 

4.    Ons zijn geen nieuwbouwplannen bekend t.a.v. Dijkstraat 97-99, op welke manier wordt de tijdelijkheid van de situatie aan de Dijkstraat 97-99 gewaarborgd? 

5.    De ontwikkeling van 97-99 richting 93-95 is ook een andere dan waar sprake van was in de memo d.d. 1-11-06 die voormalig wethouder Van Vliet stuurde betreffende het advies principeverzoek Dijkstraat 97-99. Die ging nl. van 97-99 richting Endeldijk 1. Wat is nu de bedoeling? Welk integraal plan ligt er aan deze jongste sloopaanvraag ten grondslag? En hoe strookt dat plan met de eerdere plannen op basis waarvan 97-99 zijn gesloopt? 

6.    Een  over-all visie voor de ontwikkeling van de dorpskern ontbreekt vooralsnog. Het lijkt er op dat ontwikkelingen per aanvraag bekeken worden. Maakt deze nieuwe sloopaanvraag die overall-visie  niet dringend noodzakelijk?  

7.    Progressief Westland gaat er van uit dat bij de concretisering van plannen de inwoners van Honselersdijk op tijd en actief worden betrokken. Is dat ook uw intentie?


 

 Beantwoording: 

1.    Zoals u weet, is er een voorontwerp bestemmingsplan opgesteld voor Honselersdijk. Dit voorontwerp bestemmingsplan is in 2009 in het wettelijk vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro gebracht. Het bestemmingsplan is consoliderend van aard d.w.z. dat de bestemmingsplan-regeling erop gericht is de ruimtelijke en functionele structuur van de kern Honselersdijk zoveel mogelijk te behouden. In het voorontwerp bestemmingsplan is, net als in het geldende bestemmingsplan, voor de panden aan de Dijkstraat een centrumbestemming met een bijbehorend bouwvlak opgenomen.  Wanneer iemand een sloopaanvraag indient, kan deze uitsluitend worden geweigerd vanwege veiligheidsredenen en milieu-eisen. Een sloopaanvraag kan echter niet worden aangehouden of geweigerd vanwege het ontbreken van een bouwplan. Wordt er wel een bouwplan inge-diend, dan dient deze in beginsel te passen binnen de bouwregels/gebruiksregels van het bestemmingsplan. De bouwregels/gebruiksregels in het voorontwerp bestemmingsplan zijn grotendeels gelijk aan de bouwregels die zijn opgenomen in het geldende bestemmingsplan.  Daarnaast wordt een bouwplan getoetst aan de redelijke eisen van welstand. Voor wat betreft de welstandsnota is voor de Dijkstraat een bijzonder welstandsregime opgenomen. Voor het kernlint Honselersdijk is behoud en versterking van het dorpse karakter uitgangspunt bij de welstandsbeoordeling. Kleinschaligheid, individualiteit en afwisseling zijn daarbij belangrijke aspecten.  Bij een bestemmingsplan gaat het echter om toelatingsplanologie; wanne
er het bestemmings-plan bepaalde bouwmogelijkheden voor een perceel toelaat, kan de eigenaar niet gedwongen worden deze bouwmogelijkheden ook daadwerkelijk te realiseren. Hij kan er voor kiezen het perceel braak te laten liggen.
 Uit het voorgaande blijkt dat de mogelijkheden van de gemeente om te sturen op een omstan-digheid, zoals deze zich op dit moment voordoet in Honselersdijk, beperkt zijn. Wel wordt nader onderzocht of het wenselijk/mogelijk is om aan individuele panden/clusters panden met cultuurhistorische waarde een bijzondere planologische status te geven en hieraan een sloopvergunningstelsel te koppelen. Hier dient echter een zorgvuldige afweging aan ten grondslag te liggen. Er wordt naar gestreefd om u nog in de tweede helft van 2010 over de uitkomst hiervan te informeren. Voor wat betreft de bezorgde bewoners: uiteraard bestaat voor hen altijd de mogelijkheid zich te wenden tot de gemeentelijke frontoffice danwel tot de behandelend ambtenaar van het be-stemmingsplan om een en ander door te spreken. 

2.    Ten onrechte bestaat het idee dat er een beeldkwaliteitsplan zou worden opgesteld. Abusieve-lijk is dit in de notulen van de commissie Ruimte van 1 december 2009 opgenomen. Er is echter geen sprake van het opstellen van een beeldkwaliteitsplan. Door middel van een beeldkwaliteitsplan kunnen eisen gesteld worden aan de nieuwbouw van panden, echter kan hiermee niet worden voorkomen dat panden worden gesloopt.  

3.    Er zijn geen andere sloopaanvragen voor de Dijkstraat ingediend.  

4.    De tijdelijkheid van de parkeerplaatsen wordt gegarandeerd doordat er een tijdelijke en geen permanente vrijstelling is verleend. Omdat voor de parkeerplaatsen aan de Dijkstraat 97-99 een tijdelijke vrijstelling is verleend, is deze vrijstelling ook niet overgenomen in het vooront-werp bestemmingsplan voor de kern van Honselersdijk. Voor het betreffende perceel is in het voorontwerp een bouwvlak met bijbehorende bouwregels opgenomen.   

5.    Bekend is dat de heer Koornneef destijds heeft aangegeven op termijn een gedeelte van de Dijkstraat (noordzijde) te herontwikkelen, waarbij een parkeerkelder zou worden aangelegd met erboven winkels en woningen. Of er een concreet  plan aan de sloopaanvraag ten grondslag ligt is niet bekend en vormt, zoals onder 1. reeds is aangegeven, geen toet-singsgrond voor een sloopaanvraag.  

6.    Een sloopaanvraag maakt een over-all visie op zichzelf niet noodzakelijk omdat bij de beoor-deling van een sloopaanvraag deze visie geen toetsingsgrond vormt. Een over-all visie kan wel meerwaarde hebben als toetsingskader voor ruimtelijke initiatieven. In de planning voor 2010 is opgenomen dat in het vierde kwartaal van 2010 met de voorbereiding van een ontwik-kelingskader voor Honselersdijk een aanvang wordt gemaakt.    

7.    Op dit moment wordt er gewerkt aan een ontwerp bestemmingsplan, dat na behandeling in de Commissie Ruimte, in de loop van dit jaar 6 weken ter inzage zal worden gelegd. De terin-zagelegging van het ontwerp bestemmingsplan wordt te zijner tijd bekend gemaakt in Het Hele Westland en op de gemeentelijk website. Een ieder wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze kenbaar te maken.