24 juni 2010

Afvoeren strandvuil

Vragen gesteld door Ulbe Spaans tijdens het vragenuur bij de gemeenteraad van 23 juni 2010:
De gemeente Westland heeft een trofee voor het schoonste strand van Nederland mogen ontvangen. Trots staat dit bij de strandopgangen middels een bordje aangegeven. Een mooie reclame voor het Westland. Iets dat we zeker moeten behouden. 
Recent ontving mijn fractie het bericht; geïllustreerd met foto’s, dat het aangespoelde vuil weliswaar van de vloedlijn verwijderd wordt maar iets verderop in een kuil wordt begraven. Dit is volgens onze fractie niet het vuil opruimen maar verplaatsen. 
      
 
Dit brengt ons tot de volgende vragen:
-Wat is het beleid ten aanzien van het afvoeren van strandvuil?
Antwoord:
Het beleid is dat al het aangespoelde anorganische vuil wordt verzameld in containers en wordt afgevoerd naar een afvalverwerkingsbedrijf.
Het bedoelde vuil in de vraagstelling betreft organisch vuil.
In de periode voorafgaand aan de constatering is er op de vloedlijn veel schuim ontstaan als gevolg van de brandingsgolfslag in combinatie met de voedselrijkdom van het zeewater waarin veel eiwitten vookomen. Dit schuim wordt dan ook nog vermengd met de in het zeewater aanwezige zogenoemde “schuimalgen”. Deze schuimalgen geven in eerste instantie een groenige kleur aan het schuim en in later stadium een bruine kleur. Naast de geur van het schuim (stinkt naar rotte vis) komen er op dit schuim vele vliegen af. De combinatie van schuim, vliegen en geur wordt door de bezoekers van het strand als negatief ervaren.
Het bedrijf dat het strand schoonmaakt heeft de opdracht gekregen de vloedlijn schoon te maken door het “opschuiven” van het schuim in combinatie met een klein laagje zand. Het resultaat hiervan wordt in een kuil gedumpt en weer afgedekt met schoon zand. Afvoer van dit natte zand, gemengd met de restanten van het schuim, zou door het gewicht zeer kostbaar zijn en onnodig omdat er geen sprake is van vervuild materiaal of belastend materiaal voor het milieu.
-Is het college met ons van mening dat het aangespoelde strandvuil  op de geëigende wijze moet worden afgevoerd ?
Antwoord:
Uiteraard wordt het aangespoelde anorganische vuil op de geëigende wijze afgevoerd naar een afvalverwerkingsbedrijf.
-Wat voor maatregelen gaat het college nemen om een dergelijke handelswijze in de toekomst te voorkomen?
Antwoord:
De gehanteerde werkwijze brengt geen schade aan het milieu toe omdat hier sprake is van vervuiling die door natuurlijke omstandigheden is ontstaan en ook door de natuur weer opgelost wordt. De huidige handelwijze is een al langer toegepaste methode en zal niet worden gewijzigd.
Namens Progressief Westland,
 
 
 
Ulbe Spaans