Vragen over extra gelden kinderarmoede
Betreft: schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen c.a. van de Raad 2017 inzake extra gelden kinderarmoede.
Geacht College,
De afgelopen weken was er veel aandacht voor kinderarmoede in de media. Zo staat er vandaag een artikel in het AD over de bittere armoede van kinderen waarvan één van de ouders geen verblijfsvergunning heeft gekregen maar de rest van het gezin wel. Het gezin zou daardoor minder recht hebben op toeslagen en regelingen waardoor zij in armoede leven. Afgelopen dinsdag meldde de Kinderombudsvrouw dat kindregelingen zoals onze gemeente die kent alleen maar symptoombestrijding is en dat de kinderen beter af zullen zijn met integrale gezinssteun. Hierdoor vermindert de stress die kinderen ervaren omdat ouders door begeleiding minder zorgen hebben en de sfeer in de gezinnen verbetert. Vorige week werden er ook al Kamervragen gesteld over de besteding van de 100 miljoen per jaar structureel die het vorige kabinet sinds 2017 beschikbaar heeft gesteld voor aanvullende maatregelen van gemeenten ter armoedebestrijding onder kinderen.
PvdA Westland is blij met het Kindpakket en de steun die stichting Leergeld al jaren aan kinderen geeft. Ook de ontwikkeling dat deze en andere minimaregelingen makkelijker beschikbaar komen door ze te koppelen aan de door PvdA en Groenlinks Westland bepleitte Westlandpas worden als positief ervaren. Toch blijkt dit volgens de berichtgeving niet genoeg.
Dit brengt de PvdA fractie tot de volgende vragen:
- Kent het college de bovengenoemde berichten en de Kamervragen?
- Kan het college de Raad informeren hoe de extra geoormerkt gelden voor armoedebestrijding in 2017 en de daarop volgende jaren aanvullend worden ingezet voor de armoedebestrijding onder kinderen?
- Is het college bereid om met het Sociaal Kernteam te kijken of er een integrale aanpak kan worden ontwikkeld om gezinnen met kinderen in armoede te begeleiden?
- Zijn er in onze gemeenten onder de statushouders gezinnen waarvan één van de ouders geen verblijfsvergunning heeft gekregen? Zo ja, komen deze gezinnen wel voor alle toeslagen in aanmerking? En zo nee, wat kan het college doen om de daardoor ontstane armoede het hoofd te bieden?
- Wanneer kan het college komen met een plan van aanpak waarin staat beschreven hoe de bovengeschetste problematiek wordt aangepakt en de extra gelden worden ingezet aanvullend op het bestaande beleid?
De PvdA fractie verzoekt u de vragen binnen de daarvoor gestelde termijn schriftelijk te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Nico de Gier
Fractievoorzitter PvdA Westland