4 februari 2010

Sloopvergunning voor Dijkstraat 93-95

Gesteld op 4 februari 2010.
 
Op de gemeente pagina van Het Hele Westland staat de sloopvergunning aangekondigd voor de panden Dijkstraat 93 en Dijkstraat 95 te Honselersdijk. De voortvarendheid van de eigenaar/ondernemer kennende zal de daadwerkelijk sloop niet lang op zich laten wachten. Het strippen van de woningen is intussen gaande. 
Dit tot groot verdriet van veel Honselersdijkers die de onherroepelijke verandering van hun dorp met lede ogen aanzien… Het vertrouwde dorpsaanzicht zal verdwijnen en men verkeerd in het ongewisse voor wat er voor terug zal komen. 
De afgelopen maanden heeft Progressief Westland diverse keren gevraagd om duidelijkheid over  de op handen zijnde sloop, met als doel te bezien op welke manier beeldbepalende panden behoed zouden kunnen worden voor de slopershamer. De conclusie die uit de beantwoording moet worden getrokken is helder maar allerminst bevredigend:  “een sloopvergunning kan niet worden aangehouden of geweigerd. Ook niet als een bouwplan ontbreekt. De eigenaar kan er zelfs voor kiezen het perceel braak te laten liggen.” (memo wethouder Meijer,  11 januari 2010). Wel wordt er onderzocht of panden/clusters met cultuurhistorische waarde een bijzondere planologische status gegeven kan worden en het al dan niet verlenen van vergunning tot sloop hiervan afhankelijk te maken is. De uitkomst van dit onderzoek zal niet eerder dan in de 2e helft van 2010 komen.
Op het ogenblik wordt er gewerkt aan het ontwerp bestemmingplan Honselersdijk.
Wij vernamen dat de gemeente Apeldoorn panden die geen monument zijn, maar wel van cultuurhistorisch belang, gaat beschermen via bestemmingsplannen. Naast gebruikelijke planologische functies als wonen, maatschappelijk of detailhandel gaat de gemeente ook de cultuurhistorische waarde van een gebied vastleggen. Zo beschermen zij waardevolle panden en voorkomen tevens dat er gedurende lange tijd gaten in de bebouwing ontstaan. De Apeldoornse aanpak dient als aanvulling op het bestaande monumentenbeleid. De monumentenwetgeving bewaar je voor de iconen van de stad. De planologische bescherming is voor erfgoed dat belangrijk is voor de identiteit van een stad of kern, maar dat nu niet beschermd is, zo redeneert Apeldoorn.
Ook het kabinet wil dat integraal wordt gekeken naar de kwaliteit van de ruimte. De bescherming of inpassing van waardevolle panden maakt daar deel van uit. 
Onze vragen:  
Lijkt de werkwijze van Apeldoorn op de werkwijze die de gemeente Westland op het ogenblik aan het onderzoeken is en waarbij gekeken wordt naar de  mogelijkheid van het hanteren van een bijzonder planologische status? 
Zo ja, kan de handelwijze van de gemeente Apeldoorn als leidraad genomen worden? 
Progressief Westland heeft de indruk dat als ‘Apeldoorn’ ten voorbeeld gesteld wordt bij het lopende onderzoek, de uitkomst ervan sneller voor handen is dan ‘niet eerder dan in de 2e helft van 2010’. Is die indruk juist?
Is het mogelijk deze nieuwe planologische status reeds in te voeren in het huidige ontwerp bestemmingsplan Honselersdijk? 
Namens Progressief Westland,
 
Ger Alleblas-Behrtel
 
Ger
 
Het antwoord van het college is hier te lezen.