Potentieel monument De Harmonie
Schriftelijke vragen aan het college van B & W conform artikel 26 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad.Honselersdijk, 16 februari 2009
Betreft: potentieel monument De Harmonie
Geacht college,
De ruimtelijke ontwikkelingen, o.a. in het kader van herstructureringsoperaties, gaan in Westland razendsnel. Zo kwamen nogal wat historische waardevolle objecten in de voormalige gemeenten onder de slopershamer terecht om plaats te maken voor moderne winkelcentra, kantoorgebouwen e.d. Gemeente Westland wil bewuster omgaan met het historisch erfgoed, zo leest men op de gemeentelijke website:
“De gemeente Westland wenst haar historisch waardevolle objecten in de kernen en in het buitengebied die het karakter, de stijl en de sfeer van het Westland bepalen, te beschermen tegen die toenemende druk. Het bepalen en vaststellen van de waarde van onze cultuurhistorie is een belangrijk en delicaat proces. De gemeente heeft in 2006 een inventarisatie op laten stellen van cultuurhistorisch waardevolle objecten. Deze inventarisatie is voorgelegd aan de gemeenteraad, die op 19 juli 2007 de inventarisatielijst met 191 waardevolle objecten vast heeft gesteld. “
Eén van de objecten uit de inventarisatie*) uit 2006 betreft het gebouw De Harmonie aan de Dijkweg te Naaldwijk. Het AD van 12 februari jl. bericht daarover dat het historische pand binnen een halfjaar ‘plat’ gaat. Omdat het velen, met ons, onduidelijk is wat het beleid is t.a.v. (de geïnventariseerde) monumenten stellen wij hierbij onderstaande vragen.
· Wat is de waarde van de inventarisatie uit 2006 als panden ‘zonder slag of stoot’ onder de slopershamer kunnen verdwijnen?· Genieten de geselecteerde panden een soort voorbescherming zodat i.i.g. de monumentencommissie er een gedegen advies over kan geven voordat er een onherroepelijk besluit tot sloop over wordt gegeven?
· Klopt het bericht dat De Harmonie binnen een halfjaar gesloopt zal worden?
· Heeft de monumentencommissie het recente voornemen tot sloop van De Harmonie besproken, en wat was de uitkomst?
· Op welke manier heeft meegewogen dat het pand op de selectie staat van 2006? Was dit pand voorbeschermd?
· Op welke manier kan de status van voorbescherming voor dergelijke panden bewerkstelligd worden?
· Het pand, de monumentale bomen, de begraafplaats en het beeld van de kunstenaar Termote vormen een cultuurhistorisch ensemble. In het bestemmingsplan Verdilaan e.o. zou met deze cultuurhistorische waarde rekening worden gehouden. Bestaat die intentie nog steeds? Namens Progressief Westland,Ger Alleblas
*) zie blz. 203 en 204 , Inventarisatie objecten Deel I, St. Dorp, Stad en Land, 2006.
Het antwoord van de gemeente vind je hier.