Hoorzitting gemeenteraad: bestuurscommissie Ruimte en Omgeving op 13-9-2011
Geachte raadsleden,
Wij danken u voor de geboden gelegenheid om een toelichting te mogen geven op onze zienswijze inzake de toekomstplannen voor Honselersdijk.
In de ontwikkeling van het Beeldkwaliteitplan Honselersdijk hebben wij vanuit de klankbordgroep ons steentje bijgedragen aan het conceptplan daarvoor.
Dat plan beziende, kunnen we redelijk tevreden zijn. Er zitten nog wel wat onzekerheden in, maar daar weet u als gemeenteraad vast wel raad mee.
Voor één punt vroegen wij in de door ons ingestuurde zienswijze nog extra aandacht, namelijk de Endeldijk. Daarbij willen wij het volgende opmerken.
In het conceptplan is een beknopte beschrijving gegeven van het ontstaan van het dorp Honselersdijk. Als dijkdorp langs de Grote Gantel ontstond er een lintbebouwing langs de dijk. Zelfs in de huidige bebouwing zijn nog de buigingen te zien van de eeuwenoude dijk. Dat karakteristieke kenmerk valt bij een wandeling over de Dijkstraat en de Endeldijk direct op.
In het conceptplan is het karakteristieke kenmerk van de Honselse bebouwing onderkend. In de uitwerking daarvan viel op dat wel aandacht is besteed aan de Dijkstraat, maar nauwelijks aan de Endeldijk. Ter illustratie. Het conceptplan:
– laat het dorpscentrum eindigen op de Endeldijk bij de Willem van der Potstraat (1.2);
– bevat geen (historische) analytische beschouwing van de Endeldijk (2, 2.3);
– wekt de indruk dat de Honselse gemeenschap zich alleen zorgen maakt over de toekomst van panden aan de Dijkstraat (2.4); en
– reikt geen ideeën en aanbevelingen aan voor de Endeldijk vanaf het Poeldijksepad (3, 4).
Wij vragen u het concept Beeldkwaliteitplan op genoemde punten aan te vullen. Daar zijn goede argumenten voor.
Historie
In algemene zin mag worden geconstateerd dat het dorp al aardig wat van zijn eigenheid heeft ingeleverd aan diverse maatschappelijke ontwikkelingen. Daar zijn we niet boos over, maar roept wel de wens op om zuinig te zijn op wat er nog is. Van alle Westlandse kernen heeft Honselersdijk de oudste papieren. Het dorp ligt in het hart van de gemeente. Het was een oord waar het goed toeven was. Niet alleen voor de Heeren van Naaldwijk en Prins Frederik Hendrik. Een goed toeven wensen we ook de komende generaties toe.
De Endeldijk was eveneens een gewilde verblijfsplaats. Zo zocht Joh. van Oldenbarnevelt vele jarenlang zijn rust graag op de buitenplaats ‘Endeldijk’, bij of nabij (het huidige) huisnummer Endeldijk 69. Daar heeft hij zich menigmaal bezonnen op politieke kwesties van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
In 1741 kocht Willem van der Pot deze buitenplaats. Van daaruit was hij van grote betekenis voor de ontwikkeling van de tuinbouw, waaronder de aanleg van het “Nieuwe Tuinen” complex, pal achter zijn huis.
Met inachtneming van deze achtergrond pleiten we er voor de geschiedenis van de Endeldijk te betrekken bij de toekomst van de Endeldijk. Het lijkt ons een goed idee om op de plek van buitenplaats ‘Endeldijk’ een herinnering in zichtbare vorm te plaatsen, inclusief een beknopte historische uitleg.
Lintbebouwing Endeldijk
Het is de noordelijke bebouwing van de Dijkstraat en de Endeldijk die karakteristiek is voor het dorp. Een aaneengesloten lint van kleinschalige bebouwing met een lengte van bijna één kilometer, tussen Valbrug en Nieuwe Tuinenbrug.
Jammer dat dit specifieke kenmerk schade heeft opgelopen. Aan de Dijkstraat én aan de Endeldijk. Het verbrede Poeldijksepad met zijn drukke verkeersstroom en het er naast gelegen appartementengebouw vormen een breuk in het geheel. In het conceptplan wordt een lans gebroken voor behoud en herstel van de lintbebouwing. Daar zijn we blij mee, vooral als dat ook gaat gelden voor de Endeldijk tot aan de Nieuwe Tuinen. Ter aanvulling van het conceptplan: geef aan de panden vanaf huisnummer 25 ook een beschermende status. Het is kleinschalige bebouwing die de buigingen van de dijk volgt.
De kleinschaligheid en variatie in bebouwing aan de Endeldijk heeft iets eigens, net als de Dijkstraat. Ook aan de Endeldijk zaten middenstanders, zoals een bakker, een slager, een bloemisterij en een manufacturier.
De meeste panden staan er goed onderhouden bij. De witte gevels hebben in combinatie met de donkere pannendaken een karakteristieke uitstraling. Ook staat in het rijtje een tuinderswoning met opkamer.
Het midden van de Endeldijk
In het midden van de Endeldijk, tussen Moddermanplein en Burg. Hoogenboomstraat, ligt een groenstrook. Ook al volgt die niet precies de loop van de gedempte Dijksloot, ze herinnert wel aan dat verleden.
Om die herinnering te versterken, kan het nuttig zijn om in die groenstrook ook iets met water terug te laten komen. Door plaatsing van een duiker bij de Burgemeester Hoogenboomstraat kan daar mogelijk een waterverbinding tot stand komen.
Dit is onze toelichting. Fijn dat we die mochten geven.
Wij wensen u van harte goede beraadslagingen toe over de kern Honselersdijk, met in begrip van de Endeldijk.
Leen Lindhout