Gasloze nieuwbouwwijk verwarmd met gas
Op 10 juni verscheen er bericht in AD Westland dat de gasloze nieuwbouwwijk Zand en Honig in ’s-Gravenzande toch met gas verwarmd wordt. De bewoners moeten mogelijk 5 jaar wachten op een aansluiting op een aardwarmtebron.
De PvdA Westland heeft in de vergadering van de Commissie Ruimte van 16 juni hierover vragen over gesteld.
Hieronder leest u de gestelde vragen en de antwoorden van wethouder J.A. Gardien- Reinders.
Aanleiding
In het AD van 10 juni jl. Wordt in een artikel gemeld dat de gasloze wijk Zand en Honing in ’s -Gravenzande mogelijk 5 jaar moet wachten op een aansluiting op een aardwarmtebron. De gasgenerator die de wijk verwarmt zorgt voor geluidsoverlast en bezet een aantal
Parkeerplaatsen. Bewoners worden blijkens het artikel o.a. slecht geïnformeerd.
Vraag 1
Is de strekking van het artikel juist?
Antwoord 1
Het klopt dat in deze wijk niemand een gasaansluiting kan krijgen. Warmte wordt in deze wijk
geleverd via een warmtenet. In de verkoopbrochure van de ontwikkelaar Heijmans staat vermeld dat “…zodra de geothermiebron actief is zal de warmte voor jouw huis hier vandaan komen …. ”. Daar staat dus niet : vanaf oplevering is uw woning aangesloten op de geothermiebron. Dat gaat wel gebeuren, maar daarvoor moeten voldoende afnemers zijn. Dat is pas op termijn als er meer woningen zijn opgeleverd en/of er ook glastuinbouwers zijn aangesloten op het warmtenet. Omdat de wijk verder groeit en er gelijktijdig ook steeds meer glastuinbouwers aansluiten wordt er gesproken van een termijn tussen de drie en vijf jaar. De wijk wordt tot dat zover is verwarmd via een gasgestookte ketel. Die komt te staan in het warmteverdeelstation dat langs de Rijnvaartweg komt te staan en eind dit jaar opgeleverd wordt, doch uiterlijk voordat de laatste woningen zijn opgeleverd, van het deelproject waar de container is geplaatst. Zodra het warmtenet wordt aangesloten op geothermie, zal de ketel dienst gaan doen als back-up warmtevoorziening.
Omdat het warmteverdeelstation nog niet klaar is staat op een andere bouwplaats tijdelijk een container met daar in een zeer moderne gasketel. Zodra daar de woningen worden opgeleverd is die container weg en worden daar parkeerplekken aangelegd.
Er worden dus geen parkeerplaatsen voor opgeofferd. Uiteraard voldoet ook de
Containeroplossing aan alle eisen. Net zoals iedere technische installatie of consumenten cv -ketel produceert ook een tijdelijke warmtecentrale geluid. Uiteraard is de ‘container’ van de tijdelijke warmtecentrale vol ledig geïsoleerd en voldoet de installatie aan alle gestelde (veiligheids-) eisen en geluidsnormen zoals die bepaald zijn in het ‘Bouwbesluit’ van de rijksoverheid: maximaal 50 dB (decibel) overdag, 45 dB ochtend/a vond, 40 d B ’s nachts. Om te vergelijken: fluisteren 37 d B,
menselijke stem 55 dB en een gemiddelde stofzuiger produceert 75 dB. Uiteindelijk worden de geluidseisen door de lokale vergunningverlener bepaald en opgelegd.
De bewoners hebben voor aankoop van de woningen zowel een verkoopbrochure ontvangen als de leveringsvoorwaarden van HVC (Huisvuilcentrale). Begin dit jaar heeft ontwikkelaar Heijmans zaken nog eens extra verduidelijkt. Op korte termijn zal er ook een digitale informatieavond worden georganiseerd vanuit ONW (Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland).
U begrijpt dat dat in verband met de Corona -epidemie wat moeilijker te organiseren is.
Vraag 2
Wist de gemeente Westland hiervan?
Antwoord 2
De gemeente Westland wist dat er tijdelijke maatregelen getroffen zouden worden. Maar voor alle duidelijkheid. De leverantie van nutsvoorzieningen (warmte, maar ook elektriciteit,
glasvezelverbindingen, etc.) loopt niet via de gemeente en/of ONW. De Rijksoverheid heeft
besloten dat de levering van nutsvoorzieningen geschiedt door private partijen. Aansluitingen worden door de ontwikkelaars aangevraagd. De gemeente Westland en ONW hebben daar geen directe betrokkenheid bij.
Vraag 3
Welke maatregelen zijn er genomen om di t in de toekomst te vermijden?
Antwoord 3
Hier kunnen geen maatregelen tegen genomen worden. Althans niet door de gemeente Westland en/of ONW.
Vraag 4
Wat zijn de consequenties voor bewoners en gemeente?
Antwoord 4
Voor de gemeente zijn er geen consequenties. Voor de bewoners in directe zin ook niet. Zij hebben warmte besteld bi j HVC en die ontvangen zij ook.
Vraag 5
Hebben omwonenden last door de getroffen noodmaatregel?
Antwoord 5
Nee. De afstand naar de tijdelijke container is groot genoeg. Bovendien voldoet de container aan alle wettelijke eisen.
Vraag 6
Hoelang gaat deze overlast duren?
Antwoord 6
De container voldoet aan alle eisen. Dan is het de vraag of er sprake is van over last. Het
definitieve warmteverdeelstation is eind 2020 gereed, de tijdelijke installatie kan blijven staan tot het moment voordat de laatste woningen zijn opgeleverd, van het deelproject waar de container is geplaatst.
Vraag 7
Worden de bewoners en omwonenden op enigerlei wijze financieel gecompenseerd?
Antwoord 7
Uiteraard moet u voor die vraag niet bi j de gemeente zijn, per slot van rekening heeft de
gemeente hier in directe zin geen rol.
Vraag 8
Wie gaat bewoners en omwonenden informeren?
Antwoord 8
HVC heeft de projectontwikkelaars vanaf de eerste gesprekken geïnformeerd dat er een tijdelijke oplossing komt om de warmte te leveren zolang er nog niet aangesloten is op de geothermiebron. Ook bij de verkoop is dit schriftelijk aan de kopers medegedeeld. Iedereen was dus op de hoogte of had dit althans redelijkerwijs kunnen zijn. Toch blijkt dat er nog veel vragen zijn. Daarom organiseert ONW samen met de gemeente, de projectontwikkelaars en HVC binnenkort een bewonersavond voor alle particuliere eigenaren, huurders en overige belangstellenden om antwoord te geven op de vragen die bij hen leven omtrent de nieuwbouw c.q. het warmtesysteem. In verband met de Coronacrisis is dit allemaal iets lastiger te organiseren dan normaal.
lees hier het AD artikel Gasloos maar gewoon op gas