14 augustus 2018

Beantwoording vragen over het actieplan Brede Schuldenaanpak

Op 5 juni 2018 hebben wij vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders betreffende het actieplan Brede Schuldenaanpak van staatssecretaris Van Ark. Ingevolge artikel 42 van het Reglement van Orde antwoord het college als volgt.

Vraag 1

Is uw college bekend met de kamerbrief van de staatssecretaris?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Herkent uw college de in deze brief beschreven problematiek?

Antwoord 2

Ja.

Vraag 3

Denkt het college dat in Westland ook bijna 20.000 inwoners kampen met problematische schulden of deze dreigen te krijgen? En zijn binnen onze gemeente ook slechts 1400 (7%) van deze mensen bij de gemeente in beeld?

Antwoord 3

Het college verwacht dat het aantal inwoners dat zich met een hulpvraag meldt ook in Westland achterblijft. Dat is de reden dat in het beleidsplan “Integrale Schuldhulpverlening Gemeente Westland 2017 – 2020” het accent gelegd wordt op preventie en vroegsignalering.

 

Vraag 4

Is het uw college gelukt om het Armoedeplatform te verbreden met de eerder genoemde maatschappelijke partners en komt daarmee vroegsignalering al in beeld?

Antwoord 4

Na de Kick Off van het Armoedeplatform (hierna: Platform) is besloten om – in eerste instantie – in een klein comité verder te gaan. Dit comité bestaat uit Vitis Welzijn, het Sociaal Kernteam, de GGZ, Jeugdgezondheidszorg, Schuldhulpmaatje, het Diaconaal Platform Westland, de Voedselbank, schuldhulpverlening (hierna: SHV) en de bibliotheek Westland. Met deze betrekkelijk kleine, maar slagvaardige groep wordt voor het Platform een stevig fundament tot stand gebracht met als doel om in korte tijd concrete acties te ondernemen. Eén van de acties is het maken van een helder overzicht van het aanbod op het brede gebied van armoedebestrijding en ondersteuning bij geldproblemen. Een ander thema is het onderzoeken van de mogelijkheden van een breder samenwerkingsverband, ook op het gebied van preventie en vroegsignalering. Na de zomer wordt het Platform qua deelnemers uitgebreid omdat het Platform zich in diverse werkgroepen op specifieke thema’s gaat toeleggen.

Voor wat betreft vroegsignalering hebben we afspraken met woningbouwcorporaties dat wanneer er achterstanden bij huurders ontstaan we met elkaar samenwerken. Daarnaast hebben we in samenwerking met Rabobank het initiatief “De moedige dialoog” opgepakt: het samen bouwen aan financiële zelfredzaamheid.

 

Vraag 5

Heeft het college het SKT al gevraagd om bij elk keukentafelgesprek te informeren of het gezin rond kan komen of dat er sprake is van dreigende schuldenproblematiek?

Antwoord 5

In de huidige praktijk vragen de zorgregisseurs van het SKT in de (intake)gesprekken met de cliënten breed uit op alle leefgebieden, waaronder de financiële situatie.

 

Vraag 6

Een van de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie komt ook terug in het actieplan van de staatssecretaris, namelijk het vereenvoudigen van de voorlichting, de formulieren en de procedures ivm de grote groep van laaggeletterden. Daarnaast vraagt de staatssecretaris om actiever de laaggeletterdheid aan te pakken. Welke stappen heeft het college op deze punten al gezet?

Antwoord 6

Een belangrijke stap die het college gezet heeft is dat wanneer SHV het signaal krijgt dat schuldhulpvrager het SHV-aanvraagproces niet zonder ondersteuning kan doorlopen, er voor de schuldhulpvrager ondersteuning wordt gezocht bij Vitis Welzijn of met Schuldhulpmaatje.

Een andere stap is de huidige opzet van de schriftelijke correspondentie. Deze heeft het college laten aanpassen naar een niveau dat voor de meeste mensen te begrijpen is.

 

Vraag 7

Is het college van plan om actief mee te denken met de VNG om het actieplan van de staatssecretaris ook binnen Westland concreet handen en voeten te geven?

Antwoord 7

Ja, met belangstelling volgt het college de ontwikkelingen naar aanleiding van het Actieplan Schuldhulpverlening om nieuwe inzichten ook te verbinden aan onze uitvoering.