Gemeentelijk grondbeleid
De economische crisis trekt inmiddels ook zijn sporen in de grondbedrijven van gemeenten. Al jarenlang kopen en verkopen gemeenten grond en gebouwen om bijvoorbeeld woningbouwplannen of de aanleg van wegen, natuur of wat dan ook te realiseren. En met de opbrengsten werden de kosten van aankoop, rente en eventuele werkzaamheden gedekt. En liefst maakten we ook nog wat winst, zodat andere leuke dingen konden worden betaald.
Dat is de laatste twee jaren dus duidelijk anders geworden. Op zich geen probleem, want dat zijn nu eenmaal de economische bewegingen. Lastig wordt het als je niet weet (of denkt te weten) waar het naartoe gaat. Gaan de prijzen nog verder omlaag. Trekt de woningbouw aan? En wanneer? Als u een beetje het nieuws volgt dan zal duidelijk zijn dat niemand het antwoord weet. Ik denk dat niemand kan zeggen dat het wel weer aantrekt en dat niemand durft te zeggen dat het allemaal nog veel erger wordt.
De gemeente zal zich op andere tijden moeten voorbereiden. Dat doen we onder andere via de vaststelling van het Meerjarenprogramma Grondbedrijf. Hiermee wordt een vooruitblik gegeven op de projecten die nu lopen, of in de toekomst in ontwikkeling genomen gaan worden. En dat beeld is uiteraard niet om vrolijk van te worden. Geraamde opbrengsten blijven achter. De uitvoering loopt vertraging op, waardoor meer rente moet worden betaald. Sommige projecten liggen helemaal stil. Dit betekent dat rekening gehouden moet worden met een lagere opbrengst waarvoor bijvoorbeeld voorzieningen getroffen moeten worden.
Tijdens de behandeling van dit onderwerp in de commissie heb ik er op aangedrongen dat de gemeente een duidelijke en voor iedereen begrijpelijke vertaling maakt van het Meerjarenprogramma. Het is voor iedereen duidelijk: als je meer uitgeeft dan je ontvangt heb je een probleem. Maar hoe we dit probleem proberen te verkleinen, is soms wat onduidelijk als je niet volledig bent ingevoerd in de terminologie. En niets ten nadele van de pers, maar een kop ‘Grond kost gemeente vele miljoenen’, is snel gemaakt. Zo een aanhef is niet helemaal onjuist, maar ook niet helemaal waar. En goed financieel beleid en beheer is niet gebaat bij loze kreten.
Jan Prins
Reageer: [email protected]