Een muur van strandhuisjes?
Afgelopen woensdag kwamen politici en ondernemers bij elkaar in “De Westlandse Druif” te Monster om met elkaar een eerste aanzet te geven aan de nota Toerisme en Recreatie.
Progressief Westland (en de Raad van State) heeft altijd het standpunt gehuldigd dat wij geen toeristische gemeente zijn. Wat uiteraard niet wegneemt dat er geen toeristische elementen in het Westland aanwezig zijn.
Wethouder Weverling ging in zijn inleiding met name in op de regisserende en faciliterende rol van de Gemeente en bakende daarmee tegelijk ook het speelveld af met het oog op eventuele (te hoge) financiële verwachtingen.
Concreet werd na een levendige discussie afgesproken dat er door de ondernemers initiatieven ontplooid gaan worden om meer samenhang in het aanwezige aanbod te krijgen.
Te denken valt dan aan arrangementen die elkaar kunnen versterken in relatie tot de glastuinbouw, cultuur(historie), strand en het aanwezige overnachtingsaanbod. Maar ook de communicatie naar, met name de randgemeenten, werd genoemd. Dat bracht een van de ondernemers ertoe om een “cursus” gebiedsmarketing aan te bieden.
Na enig aandringen van de gespreksleider schaarden een tiental ondernemers zich aarzelend achter dit initiatief. Hieruit bleek dat de gebiedsmarketing die de Gemeente in haar beleid heeft opgenomen (voor € 1.000.000) vooralsnog Toerisme en Recreatie uitsluit. Deze puur economische gebiedsmarketing; die in het verleden vooral door “groene mannetjes” en “stickers”naar buiten kwam is door Progressief Westland altijd als inefficiënt bestempeld. Nimmer is het effect hiervan aangetoond.
Jammer dat de recent aangestelde directeur niet aanwezig was, want hij had zich op deze manier alvast kunnen oriënteren op een wellicht toekomstig beleidsonderdeel.
Progressief Westland bracht naar voren dat de diverse bestuurslagen (provincie,gemeente, waterschap) een vlotte en transparante besluitvorming in de weg zitten en frustratie en tijdverlies met zich mee brengen. Regie hierop is dringend noodzakelijk.
Uiteraard werd het onzalige plan om zo’n 100 strandhuisjes die: “als een muur voor het net aangelegde natuurgebied de natuurlijke opbouw van de duinen verstoren” door ons aangekaart als een volstrekt ongewenste activiteit.
Al met al een aardige aftrap om samenhang en beleid te realiseren. Opvallend was de bijna unanieme conclusie dat natuur, groen, ruimte en cultuurhistorie tot de belangrijkste elementen voor ons welzijn worden aangemerkt. Goed dat van begin af aan de ondernemers erbij betrokken worden. Duidelijk werd wel dat de ondernemers het met elkaar zullen moeten gaan oppakken en dat het gezamenlijke belang ook het persoonlijke belang kan bevorderen.
Uit sommige reacties maakte ik echter op dat dit laatste (nog) niet door iedereen werd gedeeld.
En………. nu we het toch over recreatie hebben.
Wat is het toch jammer dat zo’n schitterende locatie als “de Westlandse Druif” in Monster slechts via het industrieterrein bereikbaar is. Gelukkig wordt hier in de toekomst een fietspad aangelegd zodat men (iets) beter bereikbaar zal zijn.
Ulbe Spaans
Reageer: [email protected]