5 juli 2016

Pleidooi voor revalidatiecentrum in het Westland

Progressief Westland wil dat het college van B. en W. de mogelijkheden onderzoekt om in Westland een revalidatiecentrum te vestigen. De fractie denkt daarbij in eerste instantie aan uitbreiding van het Behandelcentrum in Naaldwijk met zo’n revalidatiecentrum.

Door bezuinigingen van het Rijk moeten mensen met een beperking en ouderen langer thuis blijven wonen. Wanneer mensen vervolgens na een operatie of ongeluk moeten revalideren, kan dit dus niet in een verzorgingstehuis. Zij moeten hiervoor naar een revalidatiecentrum, maar zo’n voorziening kent het Westland nog niet.

Veel reizen
“Omdat er in Westland geen revalidatiecentrum is, moeten deze mensen een eind reizen om daar te komen. En als zij niet in aanmerking komen om daar te verblijven, moeten zij steeds heen en weer voor hun behandeling. Dit terwijl zij op dat moment al slecht ter been zijn. Dit brengt een enorme belasting met zich mee”, stelt Linda Strijker, raadslid voor Progressief Westland. “Deze belasting komt niet ten goede aan hun herstel. Ook voor hun mantelzorgers en andere gezinsleden is het heen en weer reizen om iemand steeds te brengen en halen of te bezoeken, een grote belasting.”

Volgens Strijker kunnen op langere termijn WMO-kosten bespaard worden als mensen sneller herstellen en mantelzorgers niet overbelast raken.