5 januari 2018

PvdA op de bres voor bomen aan Stokdijkkade en gemeentehuizen

De PvdA-fractie maakt zich sterk voor de bomen aan de Stokdijkkade in Naaldwijk. Eerder gaf het college van b en w als antwoord op vragen van Westland Verstandig dat de bomen beeldbepalend zijn en behouden moeten blijven. Wooncorporatie Arcade onderzoekt na ontvangen klachten hoeveel last omwonenden ervan hebben.

Het kadaster bekijkt nu wie er eigenaar is van de bomen. Als dat Arcade is en niet de gemeente, dan kunnen ze zonder vergunning worden gekapt. En dat betreurt de PvdA-fractie. De partij wil van het college weten hoe het kan dat de bomen niet op een lijst van beschermde bomen staan en zomaar omgezaagd kunnen worden. Bovendien heeft de gemeente blijkbaar geen duidelijk overzicht van bomen die ze in bezit heeft.

Daarom lijkt het de PvdA een goed idee om een algemene kapvergunning in te stellen en een overzicht te maken van bomen die in het bezit van de gemeente zijn. Daarmee kunnen situaties zoals nu met de bomen aan de Stokdijkkade in de toekomst voorkomen worden. Die specifieke exemplaren zouden in elk geval op de lijst met beschermde bomen moeten komen, zo vindt de PvdA.

De fractie van PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen.

Geacht College,

  1. De PvdA Westland onderschrijft geheel uw oordeel over de bomen aan de Stokdijkkade te Naaldwijk, zoals blijkt uit uw beantwoording van de schriftelijke vragen ex art. 42 d.d. 20 december jl. Inderdaad “waardevol en beeldbepalend”. Onze fractie is het ook met uw standpunt eens dat behoud van de bomen het uitgangspunt moet zijn en kappen of snoeien een ingrijpende verandering van het straatbeeld betekend. Toch brengt uw reactie ons tot de volgende vragen: Waarom zijn deze bomen, gelet op uw oordeel, niet opgevoerd op de lijst van te beschermen bomen die niet zonder kapvergunning mogen worden gerooid?
  2. Is uw college alsnog bereid deze bomen op deze lijst voor te dragen? En zo nee: waarom niet?
  3. Uit uw beantwoording blijkt dat het voor de gemeente niet duidelijk is wie eigenaar is van deze bomen: de gemeente of Arcade. Het kadaster moet blijkbaar uitsluitsel om daar duidelijkheid over te verkrijgen. Deze reactie roept de nodige vragen op:  Er is dus blijkbaar geen totaal beeld op het gemeentelijke bomenbezit. Zeker als he om waardevolle en beeldbepalende bomen gaat, lijkt dat de PvdA Westland meer dan gewenst. Helaas heeft de gemeente destijds besloten alle bomen “vogelvrij” te verklaren in de zin alleen nog bomen in gemeentelijk bezit en benoemde bomen in particulier bezit kapvergunning plichtig zijn.  Nu zelfs daar onduidelijkheid over blijkt te bestaan is het volgens ons wenselijk weer een algemeen geldende kapvergunning in te stellen dan wel definitief uitsluitsel te geven over de eigendomssituatie van waardevolle en beeldbepalende bomen om herhaling van de Stokdijkkade casus te voorkomen.
  4. Als uw College bereidt de resultaten van het overleg met Arcade over de instandhouding van deze bomen met de Raad te delen in de Raadcommissie Ruimte ?

 

De PvdA fractie verzoekt u de vragen binnen de daarvoor gestelde termijn schriftelijk te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Nico de Gier Fractievoorzitter PvdA Westland

Eric Borggreve Steunraadslid PvdA Westland