26 oktober 2015

Noodopvang oorlogsvluchtelingen

Het kan niet anders dan dat de ge­meenteraad van Westland deze maand besluit om een voorziening te treffen voor de noodopvang van oorlogsvluch­telingen uit Afrika en Azië. Immers iedereen in Westland vindt dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan.

Helaas is dat in andere delen van de wereld niet zo vanzelfsprekend. Door dit te nemen besluit van de gemeenteraad, zullen de vluchtelingen uit Syrië, Afgha­nistan, Soedan, Somalië of Eritrea dit najaar een warm welkom krijgen in de dorpen van Westland. Andere steden, zoals Nijmegen en Amersfoort zien kans om meer dan 1.000 vluchtelingen te huisvesten. Westland is een gemeente met veel leegstaande gebouwen zoals scholen, gemeentehuizen, politiebu­reaus, bejaardenhuizen enz. Het kan niet erg ingewikkeld zijn om een ge­schikte huisvesting voor vluchtelingen te vinden. Zelfs de kantoortoren van Flora Holland staan voor de helft leeg. Lijkt me een prima gebouw om een fors aantal vluchtelingen onder te brengen. Natuurlijk vind ook ik dat de vluchte­lingen beter in de regio zelf in veilige nederzettingen kunnen worden opgevangen, maar die regio, het Midden-Oosten, kan dat niet aan. In Jordanië, een land met 6,5 miljoen inwoners heeft momenteel meer dan 1 miljoen vluchtelingen te huisvesten. Natuurlijk moet Europa blijven investeren om vei­lige nederzettingen (soort Kibboets) te realiseren in de regio zelf, maar voor dit moment moeten er ook accommodaties worden ingericht in Europa en dus ook in Nederland.

 

Uit mijn omgeving weet ik dat veel Westlanders er zo over denken en het lijkt mij, dat we niet angstig moeten zijn voor wat er mis zou kunnen gaan, maar juist optimistisch moeten zijn over een flinke humanitaire bijdrage van Westland aan dit immense vluch­telingenvraagstuk. Europese leiders, zoals Angela Merkel laten dagelijks zien dat Europa en niet in het minst ons buurland Duitsland heel serieus en humanitair dit vluchtelingenvraagstuk tegemoet treedt.

Het kan eenvoudig niet anders dan dat de gemeenteraad van Westland deze maand een humanitair en ruimhartig besluit neemt.

George van Rest, Honselersdijk