8 december 2014

Verstandelijk gehandicapten als vrijwilliger

De oplossing voor de bezuinigingen in de zorg: verstandelijk gehandicapten inzetten als vrijwilliger

Linda Strijker

Verslag van de conferentie wonen en zorg door Linda Strijker

Een conferentie over wonen en zorg, wat een goed idee! Nu veel mensen die zorg behoeven langer thuis mogen en moeten blijven wonen. Ik stelde me er veel van voor. Vernieuwende ideeën over het bieden van zorg bij u thuis bijvoorbeeld.

Na een paar speeches van de wethouders volgde ik een workshop over vrijwilligers. De statistieken die daar gepresenteerd werden bevestigen mijn zorgen: 46% van de westlanders doet al vrijwilligerswerk en het aantal vrijwilligers in de zorg daalt elk jaar. De kans om de wegbezuinigde zorg te laten doen door extra vrijwilligers lijkt daarmee niet erg realistisch.

Het goede nieuws is dat daarnaast 34% van de westlanders zegt geïnteresseerd te zijn in het doen van vrijwilligerswerk. Dit betreft vooral jongeren. Wat er niet bij verteld werd is dat zij vooral interesse hebben in vrijwilliger zijn bij hun sportvereniging. Wat hartstikke goed is, maar de mevrouw op de hoek die haar eigen eten niet kan opwarmen is er niet mee geholpen.

De meest genoemde redenen om geen vrijwilligerswerk te doen zijn tijdgebrek en het al overvraagd zijn, vooral door verlenen van mantelzorg. Precies waar ik de gemeente steeds op probeer te wijzen.

In een workshop die geleid werd door Vitis werden oplossingen gezocht. Een inventarisatie van groepen waar we meer vrijwilligers moeten gaan zoeken: werkzoekenden, zorgbehoevenden, verstandelijk gehandicapten en allochtonen. Oh ja en scholieren. Ik zie het al voor me: Jantje die elke avond zijn demente overbuurvrouw moet dwingen haar eten op te eten in plaats van zijn huiswerk te maken, te sporten en een zakcentje te verdienen. Is vast goed voor zijn ontwikkeling.

Door vrijwilligers werd geopperd dat Vitis wellicht meer kan bijdragen als zij stopt met het overnemen en vermarkten van bestaande maatschappelijke initiatieven en meer gaat faciliteren. Bijvoorbeeld door te inventariseren welke mensen behoefte hebben aan welke vrijwilligers en hen met de al bestaande initiatieven in contact te brengen. Hierop werd door Vitis een beetje geagiteerd gereageerd. Dat was volgens hen niet waarvoor we nu bij elkaar zaten.

In de workshop over het samenbrengen van wonen en zorg bleek de gemeente ook zo enorm open te staan voor nieuwe ideeën. Op ongeveer elk voorstel uit het publiek reageerde de gemeente met: maar wij kunnen een gebouw alleen financieren als het wordt gebruikt als woning OF als zorginstelling. Een combinatie van beide is niet mogelijk.

Juist. Nou, dat was dus een heel nuttige conferentie…