11 november 2014

Rekenkamercommissie: piepend musje of brullende leeuw?

Ulbe SpaansEen van de instrumenten die de raad tot haar beschikking heeft is de Rekenkamercommissie. Zij voert onafhankelijk onderzoeken uit. Zij inventariseert onderwerpen, betrekt burgers erbij en laat vervolgens onderzoek uitvoeren. Een uitstekende zaak. Uiteraard kost dat geld.De Westlandse rekenkamercommissie heeft een jaarlijks budget van €35.000,-
Ja, u leest het goed……….. €35.000,-
Zij voert daar 3 onderzoeken voor uit.
Ja, u leest het goed……….. drie onderzoeken.

Het college laat ook onderzoeken uitvoeren. Daar hebben ze €50.000,- PER ONDERZOEK voor over. Een normaal bedrag in ” onderzoeksland”.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseert om per inwoner €1,30 te reserveren. Als we dit advies opvolgen zou onze rekenkamer een budget van ongeveer €135.000 hebben. Zij krijgen dus €35.000,-. Een fooi waar geen diepgaand onderzoek voor kan worden uitgevoerd. Recent was er kritiek vanuit het college op de kwaliteit van een onderzoek. Goh wat raar……….

Daarom diende Progressief Westland een motie in waarin we vroegen om een volwaardig budget van €105.000,- De motie haalde het niet. Dank aan LPF, VVD, D66 voor hun steun aan onze motie.

Het merendeel van de raad wil dus een “monddood musje” in plaats van een “krachtig brullende leeuw”.
Duidelijk.
Jammer.
Waarom eigenlijk?

Ulbe Spaans
Fractievoorzitter Progressief Westland