23 januari 2014

Art. 26 vraag – Ouderenzorg

Schriftelijke vragen in het kader van artikel 26 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad gesteld op 21-01-2014

Helft ouderen heeft moeite met vragen om hulp

De helft van de ouderen doet geen beroep op mantelzorg omdat zij denken dat de familie te druk is om te helpen. Ook zijn ouderen vaak bang tot last te zijn. Dit bericht Zorgvisie (zie onder). Dit baart de fractie van Progressief Westland veel zorgen.
Door landelijk beleid wordt de gemeente steeds meer verantwoordelijk voor het welbevinden van ouderen. Hierbij kan gedacht worden aan de bezuinigingen op de WMO, de decentralisatie van een deel van de AWBZ en de sluiting van verzorgingshuizen. In het koersdocument Hebben we afgesproken dat de zorg afgestemd moet worden op de individuele behoefte en dat de zelfredzaamheid van ouderen met inschakeling van hun omgeving (familie, vrienden, buren) daarin leidend moet zijn. Dit roept bij ons de volgende vragen op.

Onze vragen:
– In hoeverre speelt het hierboven geschreven probleem een rol bij de hulpverlening aan de ouderen in onze gemeente?
– Op welke wijze bereid de gemeente zich voor op de uitbreiding van het beroep dat ouderen zullen moeten doen op mantelzorgers en vrijwilligers?
– Hoeveel eenzame ouderen zijn er in de gemeente?
– Wat doet de gemeente om deze eenzaamheid te bestrijden? Zijn daar extra middelen en acties voor nodig?
– Welk beeld heeft de gemeente van het aantal hulpbehoevende ouderen in onze gemeente en van hun type zorgvragen?
– Hoe stelt de gemeente vast of deze ouderen momenteel voldoende hulp van thuiszorg, mantelzorgers en vrijwilligers krijgen?

Namens de fractie van Progressief Westland
Nico de Gier

Zorgvisie:
door Mark van Dorresteijn 29 nov 2013

Helft ouderen heeft moeite met vragen om hulp
De helft van de ouderen doet geen beroep op mantelzorg omdat zij denken dat de familie te druk is om te helpen. Ook zijn ouderen vaak bang tot last te zijn. Dat blijkt uit een enquete van de Nationale DenkTank 2013 onder meer dan 450 ouderen.

Door bezuinigingen op onder meer de thuiszorg moet een steeds groter beroep worden gedaan op mantelzorgers. In samenwerking met ANBO, belangenbehartiger voor senioren, heeft de Nationale DenkTank onderzocht hoe ouderen tegen mantelzorg aankijken en wie zij om hulp zouden vragen.
Resultaat
Van de ondervraagde ouderen geeft 46 procent aan te denken dat de familie te druk is om hen te helpen. Daarnaast zou 44 procent zich tot last voelen als zij hulp zouden ontvangen van de familie. Een op de vijf ouderen zou de kinderen niet om hulp vragen als dat nodig is, 46 procent zou dat wel doen en de rest is neutraal of heeft geen kinderen.
Vrijwilligers
Een alternatief voor mantelzorg is de zorg door onbekende vrijwilligers. Voor een kwart van de ouderen vormt veiligheid echter een barrière bij het ontvangen van deze hulp: 27 procent geeft aan dat zij zich onveilig zouden voelen als een onbekende vrijwilliger bij hen thuis zou komen. 23 procent zou het niet prettig vinden als een onbekende vrijwilliger een wandeling met hen zou maken.
De Nationale DenkTank
De stichting wil met vernieuwende ideeën de Nederlandse samenleving verder vooruit helpen. Daartoe organiseert de stichting een jaarlijkse Nationale DenkTank: 25 talentvolle jonge academici uit diverse disciplines buigen zich vier maanden lang fulltime over een maatschappelijk probleem en bedenken hier oplossingen voor.