20 februari 2010

Open brief aan het college over bereikbaarheid Heenweg

Er is een open brief is geschreven aan B&W naar aanleiding van het lijsttrekkersdebat georganiseerd door de Vereniging Algemeen Belang Heenweg 10 februari jl.  Deze brief is opgesteld namens Progressief Westland en alle andere in de raad vertegenwoordigde partijen.

 

Tijdens het debat werd aandacht gevraagd voor de plannen met betrekking tot de op- en afritten van de Maasdijk. De aanwezige politieke partijen die deel uit maken van de gemeenteraad Westland delen de zorgen die hierover bestaan en hebben toegezegd deze onder de aandacht te brengen bij het college. Afgesproken is dat de Vereniging Algemeen Belang Heenweg van de uitkomsten hiervan op de hoogte wordt gehouden.

 

Hieronder de inhoud van de brief:

 

Westland,  15 februari ’10

 

Open brief aan het college

Aanleiding

De Vereniging Algemeen Belang Heenweg hield op 10 februari ’10 haar jaarvergadering in Open Huis te Heenweg. Alle politieke partijen waren uitgenodigd om deel te nemen aan een politiek debat waarin de leefbaarheid van de kern Heenweg centraal stond.  Tijdens het debat werd aandacht gevraagd voor de plannen met betrekking tot de op- en afritten van de Maasdijk. De aanwezige politieke partijen die deel uit maken van de gemeenteraad Westland delen de zorgen die hierover bestaan en hebben toegezegd deze onder de aandacht te brengen bij het college. Afgesproken is dat de Vereniging Algemeen Belang Heenweg van de uitkomsten hiervan op de hoogte wordt gehouden.

Onderwerp

Zowel het project van de Oostelijke randweg Heenweg als de reconstructie van de Maasdijk zijn projecten met lange doorlooptijden. Deze projecten raken direct aan de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de kern Heenweg.  Uiteindelijk is het project Oostelijk randweg begin dit jaar van start gegaan. De reconstructie van de Maasdijk is vooral een provinciale verantwoordelijkheid. De Vereniging Algemeen Belang Heenweg heeft op 30 oktober 2008 haar reactie gegeven op het Provinciaal Voorontwerp Reconstructie Kruispunt Maasdijk/Heenweg. Vervolgens hebben zij in april 2009 contact gezocht met de provincie met het verzoek om een reactie. De provincie heeft aangegeven dat er nog geen reactie mogelijk was omdat er nog volop zaken onderzocht werden. Daarna is het stil gebleven.


De zorg bij de Vereniging is gelegen in:
Bij de reconstructie kruispunt Papedijk/Maasdijk  wordt het kruispunt voor het autoverkeer van en naar de Heenweg afgesloten.       

1.      Vanuit Heenweg is de richting H.v.H. moelijker bereikbaar n.l. via de smalle onderweg en de toerit ter hoogte van Maasdijk 115.

2.      Andersom vanuit de richting H.v.H. moet alle verkeer noodgedwongen omrijden via de nieuw aan te leggen rotonde bij de Lambertuskerk. Verwacht wordt dat veel weggebruikers de kortste weg kiezen en via de genoemde toerit onder 1. naar Heenweg zullen rijden. Dit is ongewenst en onveilig.

3.      Het kruispunt Maasdijk/Papedijk wordt vanuit Heenweg (via de verkeerslichten) vaak gebruikt om veilig in de richting van Maassluis de Maasdijk op te rijden. Dit geldt vooral in de spitsperiode of bij files op de Maasdijk. Deze veilige route wordt met de afsluiting van het kruispunt aan de inwoners van de Heenweg onthouden.

Als alternatief voor de voorgestelde oversteek met verkeerslichten voor fietsers wordt een fietstunnel voorgesteld, net zoals deze tot stand is gekomen voor de kern Maasdijk. In de commissie Ruimte van 4 november 2008 is door raadslid Van Rossum hier aandacht voor gevraagd. De reactie van de toenmalig wethouder Verkeer was dat dit niet realiseerbaar is gezien de eisen van Hoogheemraadschap Delfland en de provincie.  Dit was al bepalend voor het terugtrekken van het besluit in 1996 door de toenmalige gemeente ’s-Gravenzande.

Vraagstelling

Alle politieke partijen van de gemeenteraad Westland vragen dringend aan het college om op korte termijn, uiterlijk vóór  3 maart 2010, duidelijkheid te geven over de stand van zaken van de reconstructie Maasdijk.

Tevens wordt gevraagd of en op welke wijze de provincie tegemoet komt aan de genoemde bezwaren onder  1 t/m 3. Tot slot, wordt gevraagd of de mogelijkheden van een fietstunnel bij Heenweg actueel tegen het licht zijn gehouden en welke afwegingen hierbij hebben plaats gevonden. In hoeverre is het standpunt van het Hoogheemraadschap gewijzigd nu er ook bij Maasdijk een voetganger-/fietstunnel mogelijk bleek?

 

CDA                                                                             A.J.A. Wijten

 

GemeenteBelang Westland                                             R.K. Keizer

 

LPF Westland                                                          J.G.M. Witkamp

 

Progressief Westland                                       G.J. Alleblas-Behrtel

 

VVD                                                                             C.Y. van Staalduinen

 

ChristenUnie/SGP                                                 J.W. Koolstra

 

 

Fractie Bogaard                                                      J
. Bogaard 

Waar ben je naar op zoek?